Hiába a pedagógusok béremelése, az egyetemi oktatók fizetése továbbra is tragikus

2024.09.11. 17:42
Az állami egyetemen munkát vállaló, diplomával és nyelvvizsgával rendelkező, doktori tanulmányokat folytató tanársegéd nettó havi bére 217 ezer forint, a már doktori fokozattal rendelkező adjunktus garantált nettó havi bére pedig 243 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy már egy átlagos budapesti albérlet árát sem éri el a dolgozók illetménye. Hankó Balázs ugyan igéretet tett a bérek rendezésére, de azóta sem történt előrelépés, azóta pedig már a megkeresésekre sem reagálnak – hívta fel a figyelmet egy szerdán megjelent közleményben a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi Szervezete (FDSZ ELTE).

„A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi Szervezete messzemenően üdvözli azt a kormányzati bejelentést, amely szerint folytatódik a közoktatásban dolgozó pedagógusok bérrendezése, és a tervek szerint a közoktatásban dolgozók átlagbére bruttó 820 ezer forintra nő” – olvasható a szervezet sajtónyilatkozatában.

Mint írták, az FDSZ ELTE Intézményi Szervezete megnyugtatónak tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi kötcsei nyilatkozata szerint a 2025-ös „békeköltségvetésnek” köszönhetően kellő forrás áll rendelkezésre a további bérfejlesztéshez,

azonban az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben továbbra sem történt semmilyen béremelés.

A helyzet tarthatatlanságát jól szemlélteti, hogy egy átlagos fővárosi albérlet árát – 250 ezer forint – jelenleg nem éri el sem egy pályakezdő tanársegéd, sem a már doktori fokozattal rendelkező adjunktus nettó bére – hívta fel a figyelmet az FDSZ ELTE.

Mint a sajtóközleményből kiderült, hogy az állami egyetemen munkát vállaló, diplomával és nyelvvizsgával rendelkező, doktori tanulmányokat folytató tanársegéd nettó havi bére 217 ezer forint, a már doktori fokozattal rendelkező adjunktus garantált nettó havi bére pedig 243 ezer forint. A szakszervezet szerint az ezekre esetlegesen ráépülő intézményi kiegészítésekkel együtt is igaz, hogy a megélhetési válság az állami egyetemek dolgozóinak a hétköznapok részévé vált.

Ígéretet kaptak, de semmi sem teljesült

Emlékeztettek, hogy 2024 tavaszán Hankó Balázsnak négy állami fenntartású egyetem (ELTE, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Magyar Képzőművészeti Egyetem) közel 3 ezer alkalmazottjának tiltakozó aláírását adták át a szakszervezeti képviselők, és tárgyalások indultak a szakszervezetek és a minisztérium között.

A fenntartó több alkalommal is elismerte a béremelés igényének jogosságát, de a „háborús költségvetésre” hivatkozva türelmet kért. A szakszervezet szerint azonban nehezen értelmezhető ez az érvelés, hiszen miközben százmilliárdokat költ a kormány a Fidesz-közeli egyetemekre, egy azonnali 50 százalékos béremelés a négy állami egyetemen körülbelül 25 milliárd forintba kerülne.

A minisztériumi egyeztetések 2024 májusában megszakadtak, semmilyen béremelési javaslatot nem kapott a négy szakszervezet. Emlékeztető leveleinkre immár több mint hetven napja sem válasz, sem visszajelzés nem érkezett Hankó Balázs minisztertől. Mindeközben már az egyetemi docensi garantált bér is (bruttó 504 ezer forint) a nemzetgazdasági mediánkereset alá esett (518 ezer forint).

– írta közleményében az FDSZ ELTE. 

A szakszervezet felhívta a figyelmet, hogy a fenntartó által biztosított minimális intézményi költségvetések nem teszik lehetővé az oktatási-kutatási tevékenység és az ezt támogató adminisztratív munka eddigi színvonalon történő elvégzését, ami összesen mintegy 7600 egyetemi alkalmazottat és közel 60 ezer hallgatót közvetlenül érint.

A nyilatkozat szerint a magyar állam mint fenntartó felelősséggel tartozik felsőoktatási intézményei zavartalan működéséért és fejlesztéséért, ezért a következő követelésekkel álltak elő:

  • a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021-22-től bevezetett „15+15 százalék”) beépítését az alapbérbe;
  • az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50 százalékos azonnali emelését minden munkakörben és beosztásban, valamint az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát;
  • a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetését és bértáblában való rögzítését; a további oktató kollégák, illetve a kutatást-oktatást támogató kollégák bérezésének ehhez igazítását;
  • a bérek értékállóságának biztosítását;
  • a doktori ösztöndíjak azonnali 100 százalékos emelését és hosszútávú értékállóságának biztosítását a garantált bérminimumhoz való igazítással.