Óbuda börtönben lévő politikusai miatt húzott egy váratlant a helyi Fidesz

Képernyőkép 2024-09-12 164815
2024.09.12. 17:22
Az Index értesülései szerint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jobboldali képviselői csütörtökön levélben kérték fel az idei önkormányzati választáson megválasztott helyi képviselőket, hogy még az októberi alakuló ülés előtt egy informális találkozón közösen keressenek megoldást az irányíthatatlanná vált kerület helyzetének megoldására. Hiszen mind Kiss László polgármestert, mind Czeglédy Gergő alpolgármestert előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, így vezetés és irányítás nélkül maradt a főváros második legnépesebb kerülete.

Ahogy arról az Indexen beszámoltunk: Korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség indítványozta a június 9-én megtartott önkormányzati választáson újraválasztott Kiss László polgármester letartóztatásának három hónappal, 2024. december 16-ig történő meghosszabbítását. A gyanú szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Lapinformációk szerint az RF Production Hungary Kft.-vel úgy kötött több millió forintért szerződéseket a Kiss László vezette óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt a cég tulajdonosával. Az eddig kiszivárgott sajtóinformációk szerint a polgármester 18 millió forintos kenőpénzt fogadott el. A Demokratikus Koalíció politikusa a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd – Zöldek, az LMP és a Jobbik támogatásával nyerte el újra a polgármesteri pozíciót. Ezzel párhuzamosan a szintén kenőpénz átvételével gyanúsított MSZP-s Czeglédy Gergő alpolgármester is letartóztatásban van, legalább október 20-ig.

Bár mindkét politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, a DK pedig koncepciós eljárást emleget, az biztos, hogy a kerület jelenleg − és még hetekig − vezető(i) nélkül működésképtelen. Éppen ezért Puskás Péter, Kozma János és Gyepes Ádám – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jobboldali képviselői – csütörtökön levélben kérték fel az idei önkormányzati választáson megválasztott képviselőket, hogy még az októberi alakuló ülés előtt egy informális találkozón közösen keressenek megoldást az irányíthatatlanná vált kerület helyzetének megoldására.

Ebben a helyzetben hatalmas szükség van a kerület működésének helyreállítására és az emberek bizalmának visszaszerzésére. A konzultáción párthovatartozástól függetlenül minden olyan képviselő megjelenésére számítanak, aki felelősséget érez Óbuda-Békásmegyer helyzetének rendezésében. 

Mi, Óbuda-Békásmegyer újonnan megválasztott képviselői ebben a drámai helyzetben is felelőséget érzünk szeretett kerületünk iránt. Mi, akik itt nevelkedtünk, ide jártunk iskolákba, ezernyi szép emlékünk van róla, nem hagyhatjuk, hogy a III. kerület közössége irányítás nélkül maradjon, eluralkodjon az anarchia. Hogy mi történt itt az elmúlt években, ki mit miért tett vagy nem tett, azt majd a bíróság eldönti. Nekünk, megválasztott képviselőknek most az a feladatunk, hogy politikai oldaltól függetlenül közösen cselekedjünk annak érdekében, hogy Budapest második legnépesebb kerülete, egyben Magyarország hatodik legnagyobb települése, szűkebb hazánk, Óbuda-Békásmegyer fejlődését biztosítsuk, az önkormányzat működőképességét fenntartsuk, a becsületén esett foltot letöröljük

− írja egyebek mellett levelében a három jobboldali politikus.

A tervezett konzultáció jövő csütörtökön lenne. Ezt még mindenképpen az új testület alakuló ülése előtt tartanák. Hogy ott mi várható, az még erősen kérdéses. Az önkormányzati törvény szerint az alakuló ülést a polgármesternek kell összehívnia és levezetnie. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hatályos SZMSZ-e – ami egy önkormányzati rendelet – viszont azt mondja ki, hogy a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze és vezetheti le az ülést. Elméletben még az is előfordulhat, hogy a letartóztatásban lévő polgármester akár levélben is megteheti ezt. 

A helyzet tisztázása érdekében az óbudai jegyző levélben kereste meg a kormányhivatal vezetőjét. A kormányhivatal válasza szerint az új képviselő-testületeknek alakuló ülésüket 2024. október 1-jét követő 15 napon belül, azaz az október 2. napjától október 16. napjáig terjedő időszakban kell megtartaniuk.

Ennek az alakuló ülésnek az összehívása és vezetése a polgármester egyszemélyi feladata.

Az új polgármesternek a feladata, hogy javaslatot tegyen az alakuló ülés napirendjére. A 444 által idézett válasz szerint a polgármesternek kiemelt feladata és felelőssége, hogy helyettesítésének jogilag rendezett körülményeit biztosítsa, akadályoztatása esetén ugyanis a jogszerű működés törvényi feltétele, hogy legyen helyettese, aki teljeskörűen ellátja a polgármesteri feladatokat, dönthet a polgármesteri hatáskörökben. A törvény többek között ezért is teszi legalább egy, a polgármester általános helyettesítésére jogosult alpolgármester megválasztását az alakuló ülés egyik kötelező napirendi pontjává.

Tehát a jogilag leizgalmasabb kérdés: a börtönből Kiss László írásban tehet-e javaslatot az alpolgármesterek személyére, hogy a testület jogszerűen működhessen. Erről korábban az Indexen azt írtuk: amíg bíróság jogerős ítéletében nem mondja ki a polgármester törvénysértő tevékenységét, az ártatlanság vélelme Kiss Lászlót is megilleti. Ettől függetlenül lemondhat tisztségéről, illetve kezdeményezheti az októberi alakuló ülésen a képviselő-testület feloszlását.

Bús Balázs, a kerület korábbi kormánypárti polgármestere lapunknak úgy fogalmazott, hogy: „Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán.”

Budapest második legnépesebb kerületének polgármesterét, valamint alpolgármesterét minősített vesztegetéssel gyanúsítják. Az óbudai korrupciós ügynek jelenleg tizenhat érintettje van.

(Borítókép: Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: Obuda.hu)