Szentkirályi Alexandra országos szabályozást javasolna az Airbnb-lakásokról

2024.09.14. 19:20
A rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást javasol a kormánynak Budapesten és akár országosan is a Fidesz fővárosi elnöke. Szentkirályi Alexandra szerint a VI. kerületi lakosok döntése a fővárosiak jövőjét és az országos szabályozást is befolyásolhatja.

Szentkirályi Alexandra szombati Facebook-videójában hangsúlyozta, hogy „Terézváros fontos döntést hoz a napokban, ami mindannyiunkat érinthet. Budapest VI. kerületében élők dönthetnek az Airbnb, azaz a kerületben rövid távra kiadható lakások jövőjéről.”

„Vannak lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, a helyi turizmust viszont fellendíti a forgalom” – jegyezte meg Szentkirályi Alexandra, majd hozzátette:

bármilyen döntést hoznak az emberek, javasolni fogja a kormánynak, hogy az ügyet Budapesten és akár országosan is szabályozzák. 

„A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük” – tette hozzá. Kiemelte, hogy figyelemmel kíséri a terézvárosi népszavazást, hiszen az nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét, és kihathat az országos szabályozásra is.

Ahogy arról beszámoltunk, szeptember 2. és 16. között a VI. kerület lakói szavazhatnak arról, hogy az Airbnb típusú lakáskiadás korlátozásra, esetleg teljesen felszámolásra kerüljön a kerületből. A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége nem vette jó néven a kezdeményezést.