18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„11-12 évesek hívásán sem csodálkozunk” – egyre több fiatal gondolkodik az öngyilkosságon

2024.09.15. 12:00
Minden évben egyre több fiatal keresi fel a lelkisegély-szolgálat vonalait önsértő, szuicid gondolatokkal, ráadásul az életkoruk is egyre tolódik lejjebb, ezzel is demonstrálva, hogy a gyerekek már nagyon korán nagyon súlyos lelki sérüléseket szerezhetnek. Ráadásul az öngyilkosság még mindig tabutémának számít nagyon sokaknál, így érdemben nem tudnak mit kezdeni a környezetükben segítséget kérő kamaszokkal.

Az elmúlt egy évben már harmincezernél is több olyan hívása volt a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgáltatásának, ahol olyan fiatalok kerestek megértést és meghallgatást, akik önsértő, akár öngyilkos gondolatokkal küzdöttek – esetleg már túl is voltak egy sikertelen kísérleten. Az InfoRádióban Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője beszélt az elmúlt egy év statisztikáiról.

A 30 ezer hívásból 2 ezernél jelentek meg öngyilkos gondolatok, és 1500-nál az önagresszió

– mondta Reményiné, hozzátéve, hogy „évről évre növekszik a szorongások, a félelmek, az általános lehangoltság, a magány vagy a konkrét öngyilkossági gondolatok miatt segítséget kérő tizenévesek vagy fiatal felnőttek száma”.

Emellett arra is kitért, hogy a pszichiátriai betegséggel már diagnosztizált fiatalok száma és az ő hívásaik mennyisége is évente növekvő tendenciát mutat, hiszen hiába mondják ki valakiről, hogy lelki betegséggel él (ez leggyakrabban depresszió, étkezési zavarok és személyiségzavar), a megfelelő kezelést nem kapják meg. Emellett a kamaszkor normatív krízisei is sok elfoglaltságot jelentenek a lelkisegély-szolgálatnak.

„11-12 évesek hívásán sem csodálkozunk”

A szakértő arról is szót ejtett, hogy a kamaszokkal való beszélgetés még sokkal nagyobb teret ad a segítőnek, hiszen a kamaszok még az identitáskeresés és a kapcsolatteremtés időszakában vannak, így ilyenkor a prevenció sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint az idősebb korosztályban.

Az érzelmi támogatással, a különböző stresszorok mérséklésével és a megküzdési lehetőségek feltérképezésével akár egyetlen beszélgetés is képes valakit instabil vagy akár veszélyes lelkiállapotból kizökkenteni

– fejtette ki a szakmai vezető, hozzátéve, hogy ezekben a beszélgetésekben a legfontosabb feltérképezni, hogy a segítséget kérő fiatal a környezetében kihez tudna fordulni a segélyvonalon kívül. Ugyanis az öngyilkosság körüli gondolatok még mindig tabunak számítanak a szakember szerint, és a szülők, tanítók, ismerősök jó része nem is nagyon tud mit kezdeni azzal, ha egy fiatal efféle problémákkal fordul hozzá.

Kiemelte, hogy a tehetetlenség és az ijedtség rossz tanácsadó, mint ahogy a problémát félresöpörni, elbagatellizálni sem tanácsos, de még a nyugtató, vigasztaló szavak is gátat tudnak szabni a további beszélgetésnek. Illetve az sem segít, hogy a kamaszok legtöbbször félnek a problémáikról beszélni, nehogy ez stigmatizálja őket a későbbiekben.

Azt is észleljük, hogy a mobiltelefon-használat terjedésével a mi hívóink életkora is csökken, már egy 11-12 éves gyerek megkeresésén sem csodálkozunk, de azért leginkább a klasszikus középiskolás korosztályban, a 14-15 évesektől a 18-19 évesekig van az életkori görbénkben egy hegy

 – mondta Reményiné. 

Van segítség

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgáltatása 24 év alatti fiatalok és gyerekekért aggódó felnőttek számára éjjel-nappal, ingyenes és anonim módon elérhető a 116 111-es telefonszámon vagy a kek-vonal.hu oldalon.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.