Cáfolják a szakemberek Magyar Pétert, aki szerint nincs elég katona a Duna mentén

D  HR20240916012
2024.09.16. 16:40
Hétfőn olyan kritikát kapott a kormány, mely szerint a honvédség nem képviselteti magát elegendő létszámban az árvízi védekezésben. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke írta közösségi oldalán, hogy nem látja a beígért 17 ezer honvédségi embert a veszélyeztetett területeken. A felvetődött kérdésekkel kapcsolatban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője részletes tájékoztatást adott, hangsúlyozva, a honvédség több helyszínen is aktívan részt vesz a munkálatokban, és szükség esetén azonnal készen áll a beavatkozásra.

„Miért csak a civilek ezrei vannak a gátakon? Hol vannak a magyar honvédség katonái? Csak óriásplakátokon? És az állandóan emlegetett tartalékosok?” – címezte közösségi oldalán közzétett üzenetét Orbán Viktor miniszterelnöknek Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke ezenkívül számonkérte a „2013-ban megígért” mobilgátrendszereket is.

Siklós Gabriella elmondta, a vízügy munkatársai mellett a honvédség egységei jelenleg is dolgoznak Mosonmagyaróváron, a Lajtánál, Dunaalmáson és Pilismaróton. 

A honvédek háromórás váltásokban állnak készenlétben, és ha a vízügy vagy az önkormányzatok segítséget kérnek, azonnal reagálnak. 

„Folyamatos az egyeztetés velük, és hihetetlenül pozitívan állnak az egészhez” – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy a helyszíneken már most is zajlanak a munkálatok.

Ezzel szemben Magyar Péter kritikája, miszerint nincs elegendő katonai jelenlét, a szóvivő szerint nem tükrözi a valóságot. Siklós Gabriella egyértelműen cáfolta ezeket a vádakat, és kiemelte, hogy amikor kérik a honvédeket, azonnal ott vannak. „Három helyen már megkértük őket, és azonnal be is avatkoztak” – tette hozzá. Hozzáfűzte, hogy itt hozzávetőleg ezer kilométer hosszú töltésrészről van szó, ahol el kell osztani az embereket. Mivel az árvízhelyzet gyorsan változik, interjúalanyunk leszögezte, hogy jelezzük, dél körül történt a beszélgetésünk. 

Hétfő reggeli interjúnkban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is rámutatott: „A hivatásos erők több ezres létszámban állnak készenlétben, de az árvízhelyzet súlyosságától függően akár több tízezer embert is mozgósíthatnak, beleértve a vízügyet, katasztrófavédelmet, rendőrséget, a büntetés-végrehajtást és szükség esetén önkénteseket is.”

A vízügy nem kapott jelzést, hogy hiány lenne eszközökből

Az Orbán Viktornak címzett Facebook-bejegyzésben a Tisza Párt elnöke felrótta, hogy miért nincsenek még készen a 2013-ban beígért dunai gátszakaszok, illetve miért nincsenek mobilgátrendszerek a legveszélyeztetettebb szakaszokon. Siklós Gabriella ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az állami töltésvonalak jelentős fejlesztésen estek át az elmúlt években. 

Több milliárd forint értékben újították fel a töltéseket. A Duna menti töltések megnyugtatóan jó állapotban vannak 

– hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy egyes területeken az önkormányzatok irányítják a védekezést, így az eszközök megléte is az ő felelősségi körükbe tartozik. Tudomása szerint nem mindenhol alkalmaznak mobilgátakat, de a védekezés zökkenőmentesen zajlik. „Tudomásom szerint minden védekező településen ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, és sehonnan nem hallottunk vissza semmilyen olyan gondot, hogy hiány lenne bármilyen eszközből” – mondta lapunknak a szóvivő.

Megérkezett a víz: Harmadfokú készültség Nagybajcsnál

A védekezési munkálatok fokozódásának hátterében a Dunán levonuló árhullám áll, amely az évtized legnagyobbja lehet. Siklós Gabriella tájékoztatása szerint szeptember 16-án reggel 6 órától Nagybajcson elrendelték a harmadfokú készültséget, amely a legmagasabb fokozatot jelenti. 

A víz folyamatosan emelkedik, és nagy valószínűséggel rekordközeli mennyiség érkezik a Szigetközbe 

– mondta a szóvivő. A Szigetközben és a Dunaszentpálnál már megkezdték a töltéserősítést homokzsákokkal, és a helyszíneken 24 órában dolgoznak a vízügy szakemberei. Bár eddig nem történt rendkívüli esemény, ami különleges beavatkozást igényelt volna, a vízügy és az önkormányzatok folyamatosan készülnek a vízszint emelkedésére.

Esztergomban is várják az önkéntesek segítségét

A védekezési munkálatokban az önkormányzatok is aktívan részt vesznek. Siklós Gabriella kiemelte, hogy Esztergomban a helyi önkormányzat már előkészületeket tett a védekezésre, és az önkéntesek segítségére is nagy szükség lesz. A település polgármestere közölte, hogy a város három pontján várják az önkéntesek jelentkezését, és a helyi lakosok aktívan részt vesznek a felkészülésben.

A vízügyi szakemberek a Dunakanyarban és más veszélyeztetett területeken is folyamatosan dolgoznak a védekezési munkálatokon. 

Esztergomban a vízügy szerdán egy nagyobb beavatkozást is végrehajt, amelynek során megerősítik a töltésszakaszokat. Siklós Gabriella hozzátette, hogy mindenhol folyamatosan figyelik a helyzetet, és szükség esetén azonnal értesítik a honvédséget, a készenléti rendőröket és a polgárőröket, hogy segítsenek a védekezésben.

A magyarok összefognak árvíz idején

A 2013-as árvíz idején több tízezer ember vett részt a védekezésben, és ez újra megismétlődhet – jelezte lapunknak hétfőn Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője. 

Siklós Gabriella szerint is elképzelhető egy ekkora összefogás, de egyelőre nem tudják, hogy milyen mértékű beavatkozásra lesz szükség. 

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a helyzet gyorsan változik, és bár a sajtó már napok óta az árvizet tartja fő hírnek, valójában a víz még csak most érkezik meg a legtöbb helyszínre.

A helyi önkormányzatok honlapjain és közösségimédia-oldalain részletes információkat találnak az érdeklődők arról, hogy mikor és hol tudnak csatlakozni a védekezési munkálatokhoz. Értesüléseink szerint a kormany.hu weboldalon is elérhető lesz majd azon települések listája, ahol számítanak az önkéntesek segítségére, azonban ennek időpontjáról még nem tudunk.

(Borítókép: Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)