Kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, visszakacsint a nyár

2024.09.18. 06:53
Szerdán szárazabb és némileg melegebb levegő érkezik fölénk: sok napsütés várható, de zápor, zivatar kialakulására is van esély. A maximumok 21 és 16 fok között alakulnak. Mindeközben folyamatosan emelkedik a folyók vízszintje, a következő napokban a Dunán szinte mindig lesz valahol tetőzés.

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Helyenként futó zápor előfordulhat, nagyobb eséllyel az ország délnyugati felén, sőt egy-egy zivatar is lehet. Az északkeleti, keleti szél napközben nagy területen megélénkül. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 26 fok között alakul. Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek, és a levegőminőség is kedvezően alakul.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatar miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna vármegyére.

Az időjárásunkat az elmúlt napokban meghatározó ciklon mostanra délnyugat felé mozdult el, de áramlási rendszerében kedden az Alpokban és környékén még több helyen hullott 20-55 milliméter csapadék. Szerda estig a Kárpát-medence az említett magasnyomás déli peremére kerül, így szárazabb és némileg melegebb levegő érkezik fölénk.

Árvízhelyzet

Mint ismert, Magyarországra hétfőn érkezett meg az árhullám, a Szigetközben már aznap az árvízzel szemben védekeztek homokzsákokkal, emellett Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek. 

A következő napokban a Dunán szinte mindig lesz valahol tetőzés, csütörtökön napközben Nagybajcsnál érheti el a csúcspontot a folyó, Budapesten ezt péntekre várják, ahol előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás. Az árvízhelyzet miatt a közlekedés is változik Magyarországon, a részletekről itt írtunk. A MÁV és a Volán egyes járatain is változások lépnek életbe a védekezés miatt. 

Az árvíz okozója a Boris ciklon, amely az elmúlt napokban érte el Európát. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó, köztük a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce vízszintje is megemelkedett.

A HungaroMet közzé is tett egy gifet arról, hogy szűnt meg egy szempillantás alatt az aszály, és lett a víz az úr. „Persze ahogyan az a vízhiánytérképen is látszik, az Alföld mélyebb rétegei még bőven tudnának nedvességgel töltődni” – írták. 

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkbanIdőjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.