Súlyos ellentét miatt az LMP – Magyarország Zöld Pártja kilép az Európai Zöld Pártból

2024.09.18. 14:42
Az LMP nem a zöldpolitikával szakít, hanem azzal a zöldpolitikával, amely a zöldátállás minden előnyét Nyugat-Európában szeretné látni, és minden szennyezését a régióban – közölte a zöldpárt, amely szerdán bejelentette, kilépnek az Európai Zöld Pártból (EGP).

„Az LMP azt a döntést hozta, hogy a párt kilép az EGP-ből. Az elmúlt időszakban az elektromobilitással és az akkumulátorgyártással kapcsolatban súlyos ellentét alakult ki a nyugat-európai zöldek által uralt EGP és az LMP között, ami egyértelművé tette, hogy az Európai Zöld Párt politikája kizárólag a magországok érdekei szerinti zöldátállást tekinti a politikájának. Az LMP a magyar termőföldet, a magyar vízkincset és a magyar emberek lakókörnyezetét akarja megvédeni, az elmúlt időszakban pedig világossá vált, hogy erre nagyobb esélye van az EGP-n kívül, mint a pártcsalád tagjaként” – olvasható az LMP szerdai közleményében.

A döntés hátterét Ungár Péter társelnök részletesen is indokolta hírlevelében, úgy fogalmazott:

Nem akarunk úgy tenni, mintha könyörögtek volna, hogy maradjunk, ez a viszony már korábban megromlott, az önkormányzati kampányban pedig menthetetlenné vált. Ha nem lépünk ki, vélhetően kizárnak minket, a mostani döntéssel tehát csak azt akartuk jelezni, hogy legalább abban konszenzus alakult ki köztünk, hogy elválnak az útjaink.

Ungár Péter szerint a valóságban semmilyen jelentősége nincs annak, hogy egy párt melyik európai pártcsaládnak a tagja. „De nagyon is van jelentősége annak, hogy milyen viták alakulnak ki a nyugat-európai magországok által dominált pártcsaládok és a régiós tagpártok között” – tette hozzá.

Többek között a társelnök azt írta: a nyugati zöldpártok nem fogják azt mondani, hogy az elektormobilitás zsákutca, mert ők találták ki.

Azért, hogy az általuk képviselni kívánt felső középosztály úgy lehessen klímatudatos, hogy közben azért megmarad a luxusautója. Bár hangoztatják, hogy fontos a klímaigazságosság, ezt arra értik, hogy szeretnek erről posztolni, nem arra, hogy ez az EU-n belül fontos lenne. Nekünk ebben a kérdésben a valódi szövetségeseink itt vannak a régióban, az EGP-ben csak zavaró tényezők vagyunk. Ezt a problémát nem a nyugati zöldek fogják megoldani, hanem velük szemben kell megoldani

fogalmazott Ungár Péter.

Nekik már nem volt zöld az LMP

Nemrégiben Schmuck Erzsébet, az LMP korábbi országgyűlési képviselője és volt társelnöke bejelentette, hogy kilép a pártból. Szerinte az LMP már nem zöldpárt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Nehezményezte továbbá azt is, hogy az LMP kilép az Európai Zöld Pártok szövetségéből. Az Indexnek arról beszélt, hogy minden eddiginél nagyobb szükség lenne egy tényleg hiteles, valódi zöldpártra.

Keresztes László Lóránt, jelenleg is aktív országgyűlési képviselő, aki 2018 és 2019 között a zöldpárt társelnöke volt, szintén bejelentette, hogy elhagyja az LMP-t. „Nagy baj, hogy ez a párt akkor vesztette el az irányát és szinte teljes társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne Magyarországon egy működőképes zöldpártra” – nyilatkozta a képviselő az Indexnek.