A Margit-szigeten a védvonal mögött is simán jöhet a víz

ZS 4286
2024.09.19. 13:40 Módosítva: 2024.09.19. 13:53
A Margit-sziget déli irányban lejt, a homokzsákok emiatt nem mindenütt egyforma magasak. A helyszínen járva megtudtuk, az egész terület gyakorlatilag egy nagy kavicsterasz, de az FCSM vezérigazgatója azt ígéri, nem lesz baj.
Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

„A legmagasabb előre jelzett vízálláshoz képest nekünk 20-30 centiméterrel magasabban kell védekeznünk, úgyhogy 9, 9,2 méterig kiépültünk” – ezt mondta lapunknak a főváros egyik legkritikusabb pontján, a Margit-szigeten Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója, hozzátéve, a fővárosban mindenütt 98 százalékos a készültség, jelenleg már csak az erősítések zajlanak – így például a Királyok útján a III. kerületben, Újpesten a téli kikötőnél és a Margit-szigeten is.

Budapesten 88 km a fővédvonal, ennek a három legkritikusabb helyszíne a Margit-sziget, a Római-part, valamint az újpesti Duna-part néhány pontja.

A belvárosi részen a Bem tér a legalacsonyabb pont, a Batthyány téri metrómegállót már körbezsákolták, és várhatóan pénteken le is zárják.

Az ország egész területén az árvízi védekezésért a kormányzat a felelős, egyetlen kivétel ez alól Budapest, ahol a Fővárosi Önkormányzaté a feladat és hatáskör. Ezúttal azonban a kormány rendeleti úton még a főváros esetében is a belügyminiszterhez vonta a feladatot, azaz Pintér Sándor irányítja mindenhol a védekezést.

Déli irányban lejt a Margit-sziget, így rakták a homokzsákokat is

Ettől függetlenül Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek végzi egységesen a szakmai munkát. Ezt az indokolja, hogy a csatornahálózat és a Duna szoros kapcsolatban áll egymással, ami azt is jelenti, hogy az FCSM által végzett védekezési munka 80 százalékát nem is lehet látni, mivel az a föld alatt zajlik (zsilipek, különböző zárási pontok, tányérszelepek zárásával). Az átemelőket is árvízi üzemmódba kell kapcsolni, azaz a víz, csapadék, ami eddig a csatornarendszerből a kifolyókon keresztül jutott a Dunába, azt most át kell oda emelni.

A Fővárosi Vízművek az FCSM-től külön védekezik, ők elsősorban a csáposkutakat rakják körül homokzsákokkal. A Margit-sziget déli irányban lejt, itt rakták a legmagasabbra a homokzsákokat is, de az északi oldalának belső területein is vannak mélyen fekvő pontjai.

A sziget egésze gyakorlatilag egy nagy kavicsterasz,

ebből pedig – a közlekedőedények elve miatt – az következik, hogy bár a bevédett parti oldalakról a víz nem törhet át, a talajból feltörhet a víz, ami 40-50 cm magas vízállást is eredményezhet a sziget egyes füves területein.

A következő hetet kell túlélni

A Margit-sziget mindkét oldali bejáratát lezárta a rendőrség, csak a védekezési munkában részt vevők, a sajtó munkatársai és a Grand Hotel szállóvendégei juthatnak be. A közforgalom elöli elzárást egyébként a MOL Bubi applikáció is visszaigazolta, ugyanis eltűntek a kerékpárdokkolók korábban jelzett helyszínei az app térképéről, így gyalog kellett bejárnunk a területet.

Az előttünk álló egy hetet kell túlélni, ha lemegy az árvíz, visszabontjuk ezeket a létesítményeket, és a szigetet visszaadjuk eredeti funkciójába, várhatóan a jövő hét második felétől újra rekreációs célra lehet használni

– fogalmazott Palkó György, az FCSM vezérigazgatója, hozzátéve, nem számolnak azzal, hogy az árhullám számottevő károkat okozhatna a szigeten, nem várt események (buzgárok, szivárgások, csorgások) azonban előfordulhatnak. Éppen ezért Budapest egész területén csütörtök éjszakától folyamatos figyelőrendszer követi a védvonalakat, a beavatkozó csapatok éjjel-nappal szolgálatban állnak.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Szollár Zsófi / Index)