Iványi Gábor interjút adott, majd Havasi Bertalan lehazugozta

2024.09.20. 19:04 Módosítva: 2024.09.20. 19:05
Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke a napokban a Magyar Hangnak adott interjút, melyben többek közt arról beszélt, hogy mit mondana Orbán Viktornak, ha találkozna vele. Az interjú megjelenése után nem sokkal Havas Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is nyilatkozott.

Iványi Gábor a Magyar Hangnak adott csütörtöki interjújában megjegyezte, hogy ha találkozna Orbán Viktor kormányfővel, akkor elmondaná neki, hogy szégyellje magát. És azt is hozzátette:

Világosan látszik: Orbán Viktor nem hisz Istenben. Nem hisz abban, hogy egyszer Isten ítélőszéke elé kerül, és el kell számolnia minden korábbi tettével.

A beszélgetésben többek között válaszolt arra a kérdésre, hogy az egyháza elleni támadások mögött Orbán Viktor személyes haragja állhat-e, és hogy mi történt, valamint, hogy vannak-e még olyan oktatási intézmények, ahol rezeg a léc. 

Az interjúban a MET elnöke azt is állította, hogy a kormányfő nagyjából 24 évvel ezelőtt, 2000 körül azt üzente neki, hogy ha kiáll vele egy közös fotóra, „akkor kiemelt támogatást fog kapni”. Mire Iványi Gábor – elmondása szerint – visszaüzent, hogy ilyen módon nem igényli a támogatást, csupán annyit adjanak, amennyi jár is neki.

Az interjú megjelenését követően Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Mandinernek nyilatkozva visszaüzent a lelkésznek.

Orbán Viktor nem szokott üzengetni senkinek, így Iványi Gábornak sem. Nem szép dolog a hazugság, különösen egy paptól

– mondta a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Inkasszó, bezáratás és demonstráció

Mint arról beszámoltunk, az adóhatóság nyáron inkasszózta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség összes bankszámláját, így az egyház teljesen padlóra került anyagilag. Ezt még megfejelte, hogy az egyház több iskolájának működési engedélyét megvonta az állam közvetlenül a tanévkezdés előtt, így 600 diák sorsa vált bizonytalanná.

A közösség a bíróságon támadta meg a határozatot, ám ez a diákokon nem segített, akiknek két nap alatt kellett volna új intézményt találniuk – ráadásul úgy, hogy a legtöbben speciális igényűek. Iványi Gábor korábban jogvédelmet kért, melyet a Fővárosi Törvényszék el is fogadott, ennek ellenére a kormányhivatal azt nem veszi figyelembe.

A történtek miatt pénteken megrendezésre került az „Emberek az emberekért” esemény a Blaha Lujza téren. A program leírásában az áll, hogy a rendezvény fő célja kiállás Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület, de leginkább az utcára tett közel 600 diák mellett, akik önmagukról gondoskodni nem tudnak, de Iványi Gáborban megtalálták a segítőjüket.

A kiálláson olyan előadók léptek fel, mint Cserhalmi György, Bródy János, Gerendás Péter, Halász Judit, Rost Andrea, Molnár Áron, Parti Nagy Lajos, Mácsai Pás és még sokan mások. A demonstrációról lapunk is tudósított, a cikk itt olvasható.