Tovább csökkentené a rezsit a kormány, kiderültek a részletek

2024.09.21. 11:55
Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet tartalma szerint a kormány módosíthatja a távhőszolgáltatásra vonatkozó árakat.

A kormány honlapján elérhető, az Energiaügyi Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet a távhőszolgáltatásra vonatkozó árakat és támogatási rendszert módosíthatja – vette észre a Portfolio.

A lakossági felhasználóknak az új rendszer alacsonyabb árakat hozhat, ennek költségvetési vonzata körülbelül 140 milliárd forint.

A lap szerint a távhőszolgáltatóknak az új nyereségkorlátok és eszközértékelési szabályok jelentenek kihívást, főleg azok számára, akik nem fektetnek be energiahatékonysági projektekbe.

A tervezet alapján a lakossági felhasználóknak a 2024. szeptember 30-án érvényes távhőszolgáltatási díjakhoz képest 3,3 százalékkal alacsonyabb díjat kell fizetniük október 1-jétől. Az árcsökkentés a legmagasabb hatósági árra vonatkozik.

Frissítés 15:45:

Az Energiaügyi Minisztérium szombat délután a Facebook-oldalán tett közzé egy pontosítást, amelyben jelezték, hogy a távhődíjak októbertől tervezett csökkentése

a lakossági felhasználókat nem érinti, az állami és önkormányzati intézmények számára jelenthet újabb könnyítést.

Hozzátették, hogy a kormány tavaly két alkalommal felezte meg az úgynevezett külön kezelt intézmények távhődíjait. Az érintett állami és önkormányzati költségvetési szervek ennek köszönhetően már most a 2022 végi tételek negyedét fizetik. Az új gázévben ezek az intézmények ismét kiadásaik nagyarányú csökkentésére számíthatnak.

A kormány a rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb áram- és gázárait biztosítja a magyar családok számára. A háztartások rezsivédett távhőárai nem változtak a háborús energiaválságban, és nem módosulnak október elsejével sem. Az Energiaügyi Minisztérium ősszel pályázatokat indít a távhőszolgáltatás zöldítése, energiahatékonyságának javítása érdekében. A közel 95 milliárd forint összértékű beruházások a szolgáltatási színvonal emelésével segítik majd az otthonaikat távfűtéssel melegen tartó családokat.