Továbbra sem tartja jó ötletnek az új alapellátási ügyeleti rendszert a MOK

2024.09.23. 15:46
Még mindig nem tartja jó lépésnek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Budapesten októbertől induló új alapellátási ügyelet bevezetését. Keczéry Attila, a MOK titkára nemrég úgy nyilatkozott, a változás miatt tíz munkanapból ötször tizenkét órát kell majd dolgozniuk, amikor pedig ügyelnek, tizennégy órán át lesznek felelősek az adott területen élők egészségéért.

Keczéry Attila, a MOK titkára a Népszavának elmondta, hogy a fővárosban reggel nyolctól este nyolcig működnek a rendelések, amelyek között vannak olyan lefedetlen időszakok, amikor nem elérhetők a háziorvosok.

Ezeket az időszakokat eddig Budapesten a 24 órás szolgálatok látták el, de ezek október 1-től megszűnnek.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős, a Zuglóban praktizáló Keczéry Attila viszont azt mondja, ez azt jelenti, hogy aki megtartja az esti rendeléseit, az az adott napon 12 órán át lesz felelős a területen élők egészségéért.

Tehát ha valaki délután 4-től este 8-ig rendel, akkor reggel 8-tól délután 16 óráig övé az ellátás kötelezettsége, mivel az egységes ügyeleti rendszer csak 16 órától indul. 

Ezzel 10 munkanapból 5-ször 12 órát dolgoznak majd, amikor pedig ügyeletet is ellátnak 14 órát lesznek munkában az orvosok a 8 órás munkanap helyett. 

A kamara ezért azt javasolta, hogy hétköznap 8–14 óra között és 14–20 óra között egyszerre két orvos ügyeljen az ügyeleti ponton, amihez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy kijáró embert is biztosítana. Ezt azonban – annak ellenére, hogy a háziorvosok támogatták – az egészségügyi kormányzat elvetette.

Még sincs elég orvos?

Az új ügyeleti rendszert bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig mindössze 261 orvos jelentkezett, a rendszer zavartalan működéséhez viszont Keczéry Attila szerint legalább 675, felnőtteket ellátó és 135 gyermekorvosra van szükség. A Népszava cikke alapján emellett probléma az is, hogy több kerület háziorvosa máig nem kapott „behívót” és szerződést a mentőszolgálattól.

A MOK titkára a lapnak megjegyezte: ahelyett, hogy a háziorvosok megelőzési és gondozási feladatait erősítenék, az ügyeleti rendszerrel csak a terheiket növelik.