Fekete-Győr András: Magyar Péternek pont az olyan emberekre lenne szüksége, mint Hadházy Ákos

2024.09.25. 09:56
Fekete-Győr András szerint Hadházy Ákos a magyar politika egyik legállhatatosabb, legkitartóbb, soha egyetlen ügyben nem félrenéző, a legkisebb mértékben sem megalkuvó szereplője, akire Magyar Péternek, a Tisza Párt elnökének van a legnagyobb szüksége. Szerinte a két politikus közötti csörtével csak a „rogáni propaganda” diadalmaskodik.

Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke is elmondta véleményét a Magyar Péter és Hadházy Ákos közötti szócsatáról. Az országgyűlési képviselő szerint azok után, hogy sokan a kormányváltás lehetőségének aláaknázásával vádolták meg Hadházy Ákost, érdemes megállni egy pillanatra.

A politikus szerint „a rogáni propaganda nem akkor nyer, ha Hadházy Ákos szavaival támadja Magyar Pétert, hanem akkor diadalmaskodik, ha mi, mindannyian, egy valódi, európai demokráciát kívánó polgárok egymást kezdjük el támadni”. „Akkor érik el a rogáni gyűlöletkufárok a céljukat, ha vitapartner helyett ellenséget kezdünk el egymásban látni. Ha támadásként értékeljük a tisztesség útját őrzők kérdéseit, aggodalmait” – olvasható Fekete-Győr András Facebook-bejegyzésében.

Azt hiszem, egyvalami a legtöbbünk számára megkérdőjelezhetetlen: Hadházy Ákos a magyar politika egyik legállhatatosabb, legkitartóbb, soha egyetlen ügyben nem félrenéző, a legkisebb mértékben sem megalkuvó szereplője

– jelentette ki.

Szerinte „a közelgő új rendszerváltásnak” pontosan ilyen emberekre van szüksége. Nem egyedül Hadházy Ákosra, hanem sok egyenes gerincű, megvesztegethetetlen, a legmélyebb hittel és alázattal az emberek érdekében cselekvő politikusra.

Magyar Péternek van rá a legnagyobb szüksége

Fekete-Győr András szerint azonban a legnagyobb szüksége Hadházyra és a hozzá hasonló emberekre éppen Magyar Péternek van. Úgy látja, hogy mivel a Tisza Párt elnöke az, akinek a kezébe kerülhet a változás irányításának lehetősége, az ő felelőssége, hogy a változás a NER felszámolása és az Orbán-rendszer lebontása, vagy csupán a NER lecserélése lesz-e.

Az országgyűlési képviselő szerint lehet, hogy Hadházy Ákos nem mindig találja meg jó érzékkel a témáit, és az is elképzelhető, hogy egyszer-egyszer tévedni fog, és olyan ügyeket tart majd gyanúsnak, amelyek egyébként nem azok.

De tegyük fel magunknak a kérdést: mire van ennek a végletekig kizsigerelt, kifosztott, egymás ellen uszított országnak szüksége? Egy újabb, kontroll nélküli hatalom trónra emelésére, vagy egy olyan új, őszinte közéletre, ahol végre árgus szemekkel »őrzik az őrzőket«? Én ez utóbbiban hiszek, és hiszem, hogy minden valódi rendszerváltást akaró polgártársam is ezt szeretné

– tette hozzá Fekete-Győr András.

Úgy gondolja, hogy Magyar Péter hamarosan válaszút elé kerül, és el kell döntenie, hogy zsigerileg különbözni akar-e a jelenlegi hatalmi elittől. „Úgy szeretné-e megszerezni az ország többségének a támogatását, hogy a könnyebbik utat járva mindenki mást ellenségnek nyilvánít, vagy úgy, hogy tűri a tisztességes út kérdésekkel, vitákkal, dilemmákkal terhelt nehézségeit? Rezsimet vagy országot szeretne-e építeni?” – sorolta.

Végezetül azt állapította meg, hogy amennyiben szeretnénk az Orbán-rendszer 2026-os leváltása után egy olyan új demokráciát építeni, ahol perbeszédek helyett párbeszédek vannak, elemi szükségünk lesz megingathatatlan, megvesztegethetetlen személyekre, például Hadházy Ákosokra.

Ellentmondásosság a Diákhitel Központ körül?

Mint arról korábban beszámoltunk, Menczer Tamás a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt felmerült gyanús szerződéseinek keletkezése miatt számonkérte a Tisza Párt elnökét. Ehhez az ügyhöz akkor Hadházy Ákos is hozzászólt. Hadházy arról írt a Facebookon, hogy „ezek fölött a szerződések fölött lehet szemet hunyni, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan tesznek így, és megértem őket is, hiszen legitim dilemma ez”.

Egyvalamit viszont nem szabadna tenni, mert azt már láttuk, hogy hová vezet: félrenézni akkor, ha a saját oldalunkon kérdések merülnek fel. Elnézni, megbocsátani: lehet. Elhallgatni és diszkréten félrenézni viszont több mint bűn: hiba lenne. Ezt csinálta ugyanis a rendszerváltás óta minden politikai oldal, és ez vitte az országot ebbe az egészen valószínűtlenül mély válságba

– hívta fel rá a figyelmet.

Magyar Péter válaszában a következőt írta Hadházy Ákosnak: „Aki egy súlyos árvízi helyzetben ilyen posztokkal foglalkozik, és a rogáni propagandának adja a muníciót, miközben az ügyeletes fideszes feljelentő már megtette ellenem a 20. feljelentését, az bizonyosan nem kormányváltást akar. Semmi baj, képviselő úr, ön nélkül is sikerülni fog.”

A történet ezzel még nem ért véget, mivel nem sokkal később Hadházy Ákos újabb bejegyzésben reagált Magyar Péter szavaira. Ebben arról írt, hogy két lehangoló visszajelzést is kapott, miután megosztotta a független sajtó független újságírójának cikkét arról, hogy a Diákhitel Központban nem csak Rogán parancsára és nem csak Rogán emberével kötöttek felesleges és túlárazott szerződéseket.

Mint mondta, Magyar Péter először egy kommentben azt a következtetést vonta le, hogy ő Rogán embere, és nem is akar rendszerváltást, majd néhány órával később, az Iványi Gábor melletti tüntetés elejéről távozóban pedig szó nélkül elment mellette, amikor időpontot szeretett volna kérni tőle egy egyeztetéshez. Magyar Péter válaszában hazugsággal vádolta a független országgyűlési képviselőt.