Háromszáz árvízkárosult család takarításához nyújtottak segítséget az ökumenikusok

2024.09.27. 19:25
A héten árvízkárok utáni takarításhoz szükséges tisztítószercsomagokat osztott ki több településen károsult családok számára az Ökumenikus Segélyszervezet.

A korábban meghirdetett pénzadománygyűjtés során befolyt összegből első körben összesen 100 dunabogdányi és 200 kismarosi család részesül tisztító- és fertőtlenítőszereket, illetve eszközöket tartalmazó adományban. A szervezet lapunknak elmondta, a verőcei családokhoz vittek az árhullám elvonulása után a takarításhoz szükséges szerekből. A Közép-Európát sújtó rendkívüli időjárás kapcsán meghirdetett rendkívüli gyűjtésükből az árvízi védekezés mellett, a károsultak azt követő megsegítését is támogatták, jószándékú emberek hozzájárulásával. 

A településeken a helyi hatóságok közreműködésével házról házra osztották ki a tisztítószereket, közben többen behívták önkénteseket megmutatni hogy milyen károkat szenvedtek, mire fogják használni az adományokat – mondta lapunknak a szervezet munkatársa. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járták a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról.

Önkénteseik és munkatársaik a védekezés során többek között homokzsákokat készítettek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látták el a gátakon dolgozókat, illetve a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítettek. Emellett nagy teljesítményű szivattyúkat vittek több, árvízveszély által érintett településre. 

A szervezet ügyvezető igazgatója, Gáncs Kristóf már az árvízi védekezés során úgy fogalmazott lapunknak, hogy az árhullám levonulása után is szükség lesz az önkéntesek munkájára, a lakosok támogatására. Mint megírtuk, ekkor vár az ártérben élőkre a legnagyobb munka, az árvíz után a kockázatot főleg a fertőtlenítés elmaradása jelenti, ugyanis az NNGYK és az országos tisztifőorvos közlése szerint is szennyezett víz öntötte el az ingatlanokat.