Kijöttek a friss adatok, így szerepel a palackvisszaváltó rendszer

2024.09.27. 11:44
Közzétették a friss adatokat a palackvisszaváltó rendszerről. A Minden Doboz Visszajár program képviselője szerint az éves kibocsátás 75 százalékát már visszaváltják, de további fejlődés várható.

Magyarországon az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere gyorsan fejlődik: napi 7 millió palackot váltanak vissza, de a cél a 9,5 milliós szint elérése – számolt be az MTI a Cube-Élmény Kft. pénteki közleménye alapján.

A MOHU által üzemeltetett rendszer több mint 3200 automatával és 1000 önkéntes ponttal működik. „Az éves kibocsátás 75 százalékát már visszaváltják, de további fejlődés várható” – mondta Pusztai Márk, a Minden Doboz Visszajár program képviselője.

Az EU célja 2025-re a hulladék 70 százalékának újrahasznosítása, Finnország és Németország már 95 százalékos arányt ért el. Pusztai elmondta: a vásárlók is kezdeményezhetik a boltok tulajdonosainál, hogy visszaváltó pontként csatlakozzanak.

Korábban arról írtunk, hogy szép lassan az életünk részévé kezd válni, hogy visszaváltjuk az elhasznált palackokat, ugyanakkor továbbra is akadozik a rendszer. Igyekeztünk utánajárni, hogy például kinek a felelőssége a boltoknál felállított automatáknál felgyűlt szemét eltakarítása. Az elmúlt időszakban felmerült kérdéseket csokorba gyűjtöttük és megkerestük velük a Mohut és más iparági szereplőket. Bőven van hova fejlődni, de ahhoz önmagában kevés a Mol leányvállalata, hogy egy zöldebb Magyarországon ébredjünk, egyaránt szükség van a boltokra és az emberekre is. Cikkünket a témában itt találja

Emlékezetes, hogy a Momentum elnöke, Tompos Márton nemrég több száz visszaválthatatlan üveget és műanyag flakont szállított a Mol székháza elé, amellyel egy országot érintő problémára próbálták felhívni a figyelmet. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lapunknak reagált az ellenzéki politikus akciójára.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.