Varga-Bajusz Veronika: Tízből hat fiatal az általános iskola után szakmát tanul

2024.09.29. 19:41
Ezt az arányt a kormány tovább akarja erősíteni – mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A Család24 című műsorban az államtitkár elmondta, hogy idén ősszel már több mint 320 ezer diák kezdte meg a tanévet valamelyik szakképző intézményben. „A szakképzés azért is népszerű, mert az ösztöndíj mellett több választási lehetőséget és jövőképet ad a fiataloknak” – jegyezte meg.

Varga-Bajusz Veronika közölte, az elmúlt három évben megduplázták azoknak a számát, akik technikum után a felsőoktatásban folytatták tanulmányaikat. A legerősebb iránynak az okleveles technikumi képzést nevezte: az egyetemek és a technikum tanrendjét összeegyeztették bizonyos képzéseknél, és így a szakmai vizsga megszerzése után az egyetemre bekerülve 30 vagy akár 60 kreditet is kaphat az elsőéves hallgató.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar szakképzés magas színvonalát a nemzetközi versenyeken elért eredmények is bizonyítják. Varga-Bajusz Veronika emlékeztetett arra, hogy szeptember 10. és 15. között Lyonban tartották a szakmák olimpiáját, ahol 70 ország indulói közül Magyarország a 10. helyen végzett. A világversenyen 25 magyar fiatal 21 szakmában versenyzett, 12-en kiválósági érmet szereztek, ketten bronzérmet nyertek és 1+1 aranyérem született.

Kitért a munkáshitelre is, amelyet a kormány a tervek szerint 2025. január 1-től vezet be, amit azért is tartanak fontosnak, mert ha a fiatalok gyorsabban teremthetik meg saját egzisztenciájukat, akkor a családalapításra is előbb gondolnak.

Varga-Bajusz Veronika a kormány terveiről elmondta, egy olyan több millió forintos konstrukcióban gondolkodnak, amely a szakképzésben, technikumban végzett fiatalok életkezdését, karrierkezdését segíti – idézi az MTI. Hozzátette, hogy évente mintegy 52 ezren végeznek a szakképzésben, nekik szeretnének segítséget adni, de a tervek kidolgozásánál azt is figyelembe veszik, hogy ez az a korosztály, amely amellett, hogy karriert kezd, családot is vállal.

Kiemelte, hogy ezért a diákhitelnél bevezetett támogatási formákhoz hasonlókat terveznek a munkáshitelnél is. Példaként említette, hogy egy gyermeknél törlesztőrészlet-halasztást, két gyermeknél a felvett hitel felével kapcsolatos kedvezményt, három gyermeknél pedig teljes kedvezményt adnának. A munkáshitel a tervek szerint kamatmentes hitelkonstrukció lenne – mondta Varga-Bajusz Veronika.