Emlékdíjat alapít Karsai Dániel emlékére a Magyar Orvosi Kamara

2024.09.30. 06:59
Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara, miszerint Karsai Dániel ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász előtt tisztelegve emlékdíjat alapít. Az aktív eutanáziáért és az élet végi saját döntésekért küzdő jogász szombat este halt meg, melyet testvére jelentett be.

Karsai Dániel előtt tisztelegve emlékdíjat alapít a Magyar Orvosi Kamara, „mellyel az élet végi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait segíti”, közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a közösségi oldalán.

Karsai Dániel mint ügyvéd segítette a szervezetet, egy évvel ezelőtt viszont magánszemélyként szólalt fel az Agora nevű rendezvényükön az élet végi döntésekről tartott társadalmi vitában.

„A vitában, amelyet ő maga indított és hagyott most szellemi hagyatékként mindannyiunkra” – írja a közlemény.

Az alkotmányjogász szombaton késő este halt meg, aki az eutanázia legalizálásáért küzdött utolsó éveiben, mióta gyógyíthatatlan izomsorvadással, ALS-sel diagnosztizálták. A jogász halálhírét testvére közölte a közösségi oldalán. Folyamatosan érkeztek a búcsúzó posztok az interneten, számos párt fejezte ki részvétét, de egy sor híresség is elbúcsúzott „Danitól”.

Pénteki, utolsó posztja még „harcos kedvében” született, ugyanis – ahogy aznap nagyjából mindenki – Orbán Balázs '56-os hősökre tett megjegyzéséről írt egy hosszabb bejegyzést oldalán. 

Az alkotmányjogász több alkalommal kritizálta a kormány politikáját. A kormánypártok képviselői idén tavasszal elutasították azt, hogy a magyar parlamentben szavazni lehessen az élet végi döntések kérdéséről. Karsai Dániel akkor azt mondta: nem érti, mitől félnek a képviselők.

Az ALS a végső stádiumban a tüdőt támadja meg, így Karsai Dániel szombat este már nem tudott levegőt venni.

Nem vagyok orvos, de úgy láttam, hogy a mentők és a kórházi dolgozók is mindent megtettek érte, amit lehetett. Megmenteni azonban már nem tudták

− mondta el testvére, Karsai Péter.

Az egykori alkotmányjogász temetéséről a család egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de annyit elárultak, hogy szűk körű búcsúztatót terveznek.