A Tisza Párt elnöke szerint a kormányt Magyarországról váltják le, ha törik, ha szakad

2024.09.30. 20:23
Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével készített interjút a Telex, melyben többek között szólt a fővárosról, Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal való kapcsolatáról, értékelte Orbán Balázs 1956-ról mondott szavait, kitért az Indexnek Vogel Evelinnel készült exkluzív interjújára, de kritizálta a kormány politikáját is. Beszélt az október 5-ére, a közmédia székháza elé szervezett tüntetésről, valamint hogy mit vár a 2026-os választásoktól.

Magyar Péter a Telexnek adott interjújában beszélt Budapest helyzetéről, hogy kit tartana megfelelő főpolgármester-helyettesnek, milyen a viszonya Karácsony Gergellyel, milyen szembeszéllel néz szembe a Tisza Párt, mi a véleménye Orbán Balázs 1956-ról szóló megjegyzéséről, de kitért Vogel Evelin Indexnek adott interjújára is.

Magyar Péter az alábbiakról beszélt

  • A Tisza Párt elnöke szerint a fővárosi közgyűlés sokkal fragmentáltabb, mint korábban, ezért minden téren kompromisszumra kell törekedni. Minden szereplővel egyeztetett, kivéve Szentkirályi Alexandrával.
  • Kevés megfelelő személy van, aki főpolgármester-helyettes lehetne, javaslata szerint minden frakció jelölhetett volna, de ezt több párt különböző okoknál fogva nem tudta vagy nem akarta megtenni. Vitézy Dávidot jó szakembernek tartja, de rajta kívül limitált a választék jelöltekből.
  • Az Orbán Balázs-ügyet vérlázítónak tartja, és a Fidesz politikájában fordulatot vél felfedezni, 1956 kapcsán már nem azt képviselik, amit Orbán Viktor 1989-es beszédében hangoztatott. Magyar Péter szerint a politikus sorsáról a párt már döntött. Orbán Balázsnak már az óvodában is fehér zászló volt a jele – tette hozzá. 
  • Reagált Vogel Evelin állításaira is, amelyek az Indexnek adott interjúban hangzottak el. Ezzel kapcsolatban megismételte korábbi állításait arról, hogy volt párját „Kubatov Gábor pénzelte, miután visszautasította a zsarolását” (az Indexen megjelent exkluzív interjú megjelenése előtt szerkesztőségünk ismét meghívta Magyar Pétert egy élő beszélgetésre).
  • Az október 9-ei strasbourgi vitáról elárulta, hogy részletesen fogja számon kérni Orbán Viktor miniszterelnököt az elmúlt évekről és a jelenlegi politikájáról is. Utalt az október 5-ére tervezett tüntetésre, és szólt a közmédiáról is.

Magyar Péter leszögezte, hogy a Fideszt és „ezt a kormányt Magyarországról fogják leváltani, ha törik, ha szakad”. Az Európai Parlamentben viszont csak öt perce lesz vitázni Orbán Viktorral.