Novák Katalin titkársága nem mondta el, hová tűnt a nyilvánosság elől a volt államfő

2024.09.30. 13:58
Novák Katalin volt köztársasági elnök még februárban hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől, miután lemondott posztjáról a kegyelmi ügy miatt. Szeptemberben bejelentette, hogy egy új nonprofit szervezetet alapít, azonban a kettő közti időszakban nincsenek hírek arról, hogy a volt államfő mit csinált.

Novák Katalin, a volt köztársasági elnök a kegyelmi botrányt követően több hónapra eltűnt a nyilvánosság elől, majd pár hete bejelentette, hogy egy új nonprofit szervezet társalapítója és vezérigazgatója lett. Hogy mit csinált a két állása között, arról eddig nem érkezett információ, így a 444.hu kikérte az erre vonatkozó adatokat.

Az Országgyűlés Hivatalának válaszából kiderült, hogy ahogy Schmitt Pál és Áder János, úgy Novák Katalin is igényt tart a közpénzből finanszírozott háromfős titkárságra, amire a törvény felhatalmazza őket. Hozzátették, hogy Novák Katalinnak van egy negyedik munkatársa is, aki a házvezetőnője a volt államfőnek.

Az adatokból az is kiderült, hogy Áder János titkárságának fenntartása havi 5,6, Novák Kataliné 5, Schmitt Pálé pedig 3,8 millió forintba kerül összesen.

A portál arról is kért információkat, hogy sorolják fel, hogy a volt államfő milyen programokon vett részt és milyen jótékonysági vagy más tevékenységet vállalt a lemondása óta, amennyiben ilyen nincs, akkor nyilatkozzanak arról, hogy mivel foglalkozik.

A titkárság válaszolt: 

Volt Köztársasági Elnökök Titkársága ellátja a volt elnökök szakmai, politikai, diplomáciai, protokolláris és médiafeladatait, segíti közéleti szerepvállalásukat, előkészíti kulturális rendezvényeken való részvételüket, valamint elvégzi a közcélú adományaikkal kapcsolatos feladatokat. A titkárság munkatársainak feladatairól a volt köztársasági elnökök rendelkeznek. Elnök Asszony több nem nyilvános találkozón vett részt az elmúlt időszakban, ezek szervezése, lebonyolítása is a titkárság feladata

– írták.