Bíróság elé állítják a lengyel elnököt, miután közvetve disznónak nevezte országa állampolgárait

2024.10.01. 06:53
„Csak disznók ülnek a moziban” – ezért a mondatért kell Andrzej Duda lengyel elnöknek bíróság elé kell állnia.

Andrzej Duda lengyel elnöknek bíróság elé kell állnia, beperelték saját országa polgárainak megsértése miatt – írta meg a Notes from Poland hírportál. 

Az incidens még tavaly történt, amikor Duda bírálta a Zöld határ című filmet, Agnieszka Holland vitatott filmjét, amely a Lengyelország és Fehéroroszország határán kialakult migrációs válságról szól.

A filmben kritika érte többek közt a lengyel határőröket is. Duda nyilatkozatban arra utalt, hogy akik elmentek a moziba megnézni a filmet, azok „disznók” lehetnek – legalábbis idézte ezzel kapcsolatban azt, hogy mit mondtak neki a lengyel határőrök. 

Nem vagyok meglepve, hogy azok a határőrtisztek, akik látták ezt a filmet, azt a szlogent használták, amit még a náci megszállás idejéből ismerünk, amikor náci propagandafilmeket vetítettek a mozikban: »Csak disznók ülnek a moziban«

– fogalmazott a lengyel elnök. 

Az elnök ellen eljárást indító civil szervezet, a Rasszista és Idegengyűlölő Viselkedés Megfigyelő Központ (OMZRiK) nemrég bejelentette,

a bírósági tárgyalást 2025. október 24-re tűzték ki (Andrzej Duda elnöki mandátuma addig véget ér). 

Azt is megjegyezték, a tárgyalást online tartják majd, és bárki megtekintheti a közvetítést. Az elnöki hivatal reakciója szerint a lengyel elnököt csak ügyvédje képviseli majd az eljárásban.