Karácsony Gergely kijátszotta a patthelyzetet, Kiss Ambrusból mától főigazgató lesz

ZS 2529
2024.10.01. 07:30
Karácsony Gergely úgy döntött, hogy a pártpolitikai helyzetre való tekintettel nem jelöl főpolgármester-helyettest. Ennek oka, hogy Budapest újraválasztott főpolgármestere ragaszkodott eddigi jobbkezéhez, Kiss Ambrushoz, azonban az ő személye egyes ellenzéki szereplőkből erőteljes ellenállást váltott ki, és nem hajlandók megválasztani. Karácsony Gergely azonban kijátszotta a politikai patthelyzetet, és valamennyi eddigi jogkörével felruházva kinevezte Kiss Ambrust a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójának.

Kedden kezdetét veszi az új önkormányzati ciklus, pénteken pedig megalakul az új Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester azonban nehéz helyzetben van, mivel eddigi jobbkeze, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek való újraválasztása heves ellenállásba ütközik egyes ellenzéki körökben.

A politikai patthelyzetet az okozza, hogy Karácsony Gergely mögött nincs többség – az eddigi 18 helyett csak 6 mandátummal rendelkezik a 32 fős közgyűlésben –, így helyettest csak akkor tudna jelölni, ha ehhez más frakciók támogatását is meg tudja szerezni. A főpolgármester ezen törekvése azonban derékba tört, így úgy döntött, hogy főigazgatót csinál Kiss Ambrusból.

Én ma a vezetői értekezleten azt mondtam a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak, hogy október elsejével keddi nap lesz, magyarán nem változik semmi, mindenki dolgozik tovább. Kiss Ambrus általános helyettes, aki eddig koordinálta a Főpolgármesteri Hivatal és a közgyűlés munkáját, ugyanezt a feladatot fogja ellátni a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként. Ehhez minden jogkört meg tud kapni egy főpolgármesteri döntéssel

– jelentette be Karácsony Gergely az InfoRádióban.

Nem jelöl helyettest

Ezzel együtt Karácsony Gergely úgy döntött, hogy a pártpolitikai helyzetre való tekintettel nem jelöl főpolgármester-helyettest. „Nem tudok békejobbot nyújtani, ha éppen le akarják vágni a jobb kezemet, és meg akarják alázni azokat az embereket, akik miatt ez az önkormányzat még talpon áll, akik az elmúlt időszakban elképesztő szakmai és emberi helytállásról tettek tanúbizonyságot” – fogalmazott a főpolgármester. Mint fogalmazott, „a Fővárosi Közgyűlésben sajnos a pártpolitika felülírja a város érdekeit, ezért értelmes kompromisszum híján egyetlen főpolgármester-helyettes megválasztására sem” tesz javaslatot.

Ettől függetlenül a Fővárosi Közgyűlésnek helyettest kell választania. Amennyiben ezt nem teszi meg, abban az esetben a főispán nevez ki valakit, de Karácsony Gergely szerint ennek a helyettesnek a politikai súlyát az határozza majd meg, hogy kinevezés révén szerzi a mandátumát. „Az, hogy lesz-e valaki, aki főpolgármester-helyettesként dolgozik, az elkövetkező hetek, hónapok döntésénél múlik. Én nagyon hiszek abban, hogy a közös munka meghozza majd azt a bizalmat, ami most láthatóan hiányzik a közgyűlés frakciói között” – tette hozzá.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy az előrehozott választást nem tartja reális veszélynek, mert ez valójában szerinte egyik politikai szereplőnek sem érdeke, és mivel a városnak sem érdeke, ezért ő sem támogatja.

Vicces helyzet, hogy itt van egy csőd szélén álló önkormányzat, amit minden eresztékében kivéreztetnek. Borzasztó kihívásokkal nézünk szembe, és akkor ezek a politikai hatalmi játszmák tényleg a politikai óvoda szintjére süllyednek. Én ettől ezzel együtt sem félek

– mondta Budapest újraválasztott főpolgármestere.

Karácsony Gergely döntését Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke is kommentálta. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője sok sikert kívánt Kiss Ambrusnak. Elmondása szerint korábban már felvetett hasonló javaslatot, mert nem szavaznának „a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, Kiss Péter kabinetfőnökére, a szocialista-DK óellenzéki oldal egyik szürke eminenciására”.

Egymásnak esett az ellenzék

Miután Karácsony Gergely interjút adott a Telexnek, melyben erőteljesen kritizálta Magyar Pétert és Vitézy Dávidot, azonnal egymásnak estek a politikusok. A főváros polgármestere többek között arról beszélt, hogy Vitézy Dávid „okos fiú, csak nem szabad rá közpénzt bízni”, a Tisza Párt pedig csak minősítget, miközben semmiért sem vállal felelősséget. Karácsony Gergely azt sem értette, hogy a Tisza Párt miért lett „szerelmes” Vitézy Dávidba, amiért csak őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek.

Karácsony Gergely vádjaira először Vitézy Dávid reagált. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint Karácsony Gergelynek három hónapja volt arra, hogy a „kompromisszumok robotosaként” akár napi szinten egyeztetéseket hívjon össze, közelítsen, tárgyaljon, élére álljon annak, hogy ebben a politikai helyzetben működőképes formációt hozzon létre, ennek ellenére Magyar Péterrel kétszer, vele pedig csak egyszer egyeztetett.

A főpolgármester-választás második helyezettje úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely meg sem próbált megoldást találni Budapest vezetésére, helyette megint eljátssza az áldozatot és telesírja a magyar médiát.

Magyar Péter először a Telex Facebook-oldalán kommentálta az interjút. „Egy ilyen hazugságoktól hemzsegő interjú után sok mindenről nincs értelme beszélni” – mondta a Tisza Párt elnöke. Úgy gondolja, hogy egy valódi vezető nem ilyen, hanem teljesíti a törvényi kötelezettségét, próbál kompromisszumos jelölteket találni és egyeztet az érdemi szereplőkkel.

Később az InfoRádióban Magyar Péter arról beszélt, hogy jó lett volna, ha Karácsony Gergely arra használja a nyarat, hogy legyen egy kompromisszum, akár személyi, akár szakmai kérdésekben, azonban szerinte Karácsony Gergely nem így cselekedett. Mint fogalmazott, Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc egykori kommunikátorának, Gál J. Zoltánnak a tanácsait megfogadva „inkább támadásba lendült és áldozati pózba helyezkedett”.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. augusztus 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)