Döntött a Fidesz egyik budapesti kulcspolitikusa, nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe

2024.10.01. 16:01
Sára Botond úgy döntött, hogy továbbra is Budapest főispánja marad, és nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe, ahova a Fidesz–KDNP listájáról jutott be. Helyét Gulyás Gergely Kristóf vette át.

Sára Botond végül mégsem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe – tájékoztatta a politikus hivatala a 24.hu-t. Sinkovics Krisztián Ádám, a XXIII. kerület kormánypárti alpolgármestere már korábban bejelentette, hogy nem veszi fel a mandátumát.

Helyükre Gulyás Gergely Kristóf budavári önkormányzati képviselő és Szepesfalvy Anna budafoki alpolgármester ül be, ezzel teljes lett a Fidesz–KDNP tíz főből álló frakciója a budapesti közgyűlésben.

Sára Botond a június 9-ei választások után a Fidesz–KDNP listájának második helyéről került be a közgyűlésbe, és a hónap végén fel is vette a mandátumát. Azonban a fővárosi képviselői tisztség összeegyeztethetetlen a főispáni szereppel, így október 1-ig döntenie kellett, melyik pozícióban folytatja tovább.

A fiatalabb összetételű Fidesz–KDNP budapesti frakcióját Szentkirályi Alexandra vezeti majd, aki az utolsó pillanatban lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára. Böröcz László, az I. kerület új polgármestere is a közgyűlés tagja lesz, ő korábban parlamenti képviselő volt. További frakciótagok: Janó-Veilandics Franciska, Szalai Piroska, Szécsényi Dániel, Havasi Zoltán, Radics Béla, Bőjthe Péter, valamint az új belépők, Gulyás és Szepesfalvy.

Sára Botond 2018 és 2019 között volt Józsefváros polgármestere, miután Kocsis Máté parlamenti képviselő lett. Polgármesteri tisztségét azonban csak egy évig tudta megtartani, ugyanis Pikó András, az ellenzék jelöltje, szoros versenyben legyőzte a 2019-es önkormányzati választáson. A 2022-es parlamenti választáson is alulmaradt Jámbor Andrással szemben. Idén ismét megpróbálta visszaszerezni Józsefváros polgármesteri posztját, de ezúttal is vereséget szenvedett Pikóval szemben. Röviddel ezután Orbán Viktor 2020 elején kinevezte a fővárosi kormányhivatal élére, ezt a pozíciót 2022 nyara óta főispánként tölti be.