Tízezer tanár már vizsgázott, ám sokan értelmetlennek tartják a NAT-felmérést

2024.10.02. 10:38
Szeptemberben kezdték vizsgáztatni a Nemzeti alaptantervből és az Óvodai nevelés országos alapprogramjából a pedagógusokat, tízezren pedig már túl is vannak a kérdéssoron. A Nemzeti Pedagógus Kar és a Pedagógusok Szakszervezete is egyetért abban, hogy a vizsga fölösleges.

A Belügyminisztérium elmondása alapján 10 ezer pedagógus vizsgázott le az előírt kötelező továbbképzés során, amelyben a kormány azt várja el a tanároktól és óvodai dolgozóktól, hogy újítsák meg a Nemzeti alaptantervvel és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismereteiket.

Népszava megkeresésére a minisztérium azt válaszolta, hogy 51 ezer pedagógust értesítettek, ebből 21 ezer regisztrált, a vizsgát eddig megoldók közül pedig 27-nek kell ismételni, amire két lehetőségük van. A kérdésekre a pedagógusok nem egyszerre tudnak válaszolni, fokozatosan nyílik meg a kitöltési lehetőség.

A vizsgára felkészítő képzések szeptemberben indultak, a kérdések pedig az óvodapedagógusok számára nyíltak meg először – akik pozitív visszajelzéseket adtak a vizsgára, a Belügyminisztérium elmondása szerint jót tett, hogy átnézték a NAT-ot és az Óvodapedagógia alaptervet. A válaszadó pedagógusoknak 20 kérdést tesznek föl, ezek közül 15-re kell helyes választ adni ahhoz, hogy valaki átmenjen.

A Pedagógusok Szakszervezete azonban kritizálta a kérdéseket és a tananyagot, elmondásuk szerint a kérdések redundánsok, olykor pedig bántóan egyszerűek, egyesek pedig megalázónak tartják a számonkérést.

A vizsgán feltett kérdések is sokszor szakmaiatlanok vagy egyszerűen primitívek. Egy, a szakszervezethez eljutott kérdéssorban szerepel például egy olyan kérdés, hogy mi a célja a korszerű idegennyelv-tanításnak. Itt két, előre megírt válasz közül lehet választani, az egyik a »szavak tanulása«, a másik a tanuló »nyelvi cselekvőképességének fejlesztése«

– mondta a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet. A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is kritizálta a vizsgát, szerintük ugyanis felesleges, ugyanis a tanárok munkája szabályos és ellenőrzött. Ettől függetlenül 2025. január 31-ig minden pedagógusnak teljesítenie kell a NAT-vizsgát.