Közkedvelt turistacélpontot vont ki a kormány a főváros kezeléséből

2024.10.04. 15:41
A Fővárosi Önkormányzattól Ferencvároshoz kerülnek a IX. kerületi Ráday utca közútkezelési feladatai. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a vendéglátó egységeiről és gasztronómiájáról ismert közkedvelt turistacélpontot Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina kérésére vonta ki a fővárosi vezetés fennhatósága alól.

A Ráday utca november 1-től kikerül a Fővárosi Önkormányzat kezeléséből, és a Ferencvárosi Önkormányzat fennhatósága alá fog tartozni – derül ki abból az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendeletből, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány módosította a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló rendeletét. 2024. november 1-től hatályát veszti a dokumentum 2. számú mellékletében foglalt táblázat 456. sora. Ez azt jelenti, hogy

a Kálvin teret a Boráros térrel összekötő, gasztrokultúrájáról, vendéglátó egységeiről és galériáiról ismert IX. kerületi Ráday utca kezelése már nem a budapesti vezetés feladata lesz, azonban a fennhatóság nem az államhoz, hanem Ferencvároshoz kerül.

tervezetet szeptember 20-án bocsátották társadalmi egyeztetésre a kormány honlapján. A dokumentum indoklásából kiderült, hogy a közútkezelési feladatok Karácsony Gergely főpolgármester és a IX. kerület polgármesterének, Baranyi Krisztinának kérésére kerülnek át a Ferencvárosi Önkormányzathoz.

Gördülékenyebb zöldítés és forgalomszervezés

Az Economx megkereste Ferencváros sajtóosztályát, amely megerősítette a kormány indoklását.

A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a kerület főutcája a kerület kezelésében lesz ezentúl, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Ferencváros innentől kezdve egyszerűbben tudja kezelni és fejleszteni a Ráday utcát, valamint annak környékét. Gördülékenyebben mehet majd például a zöldítés, továbbá a forgalomszervezés

– közölte a IX. kerületi önkormányzat.

A lap megjegyzi, hogy a kormány az utóbbi években több ismert, értékes budapesti belvárosi terület kezelését vonta el a fővárostól. A Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret, a Széchenyi István teret és a József Attila utcát először állami tulajdonba vették, és csak azt követően adták oda az V. kerületi önkormányzatnak. A Podmaniczky utca esetében az állami intermezzo nem történt meg – írja az Economx.