Az SZMSZ-ügy miatt a budapesti főispánhoz fordul az ország egyik legaktívabb feljelentője

2024.10.06. 11:33
Pénteken megalakult a Fővárosi Közgyűlés, azonban apróbb hiányosságokkal, ugyanis az SZMSZ-ről nem tudtak érdemben döntést hozni a képviselők, így annak tárgyalását elnapolták. Tényi István jogász Sára Botond főispánnak címezte legújabb közérdekű bejelentését, miszerint hozzon érdemi intézkedést.

Sára Botondhoz, Budapest főispánjához fordult a fel- és bejelentéseiről ismert Tényi István a pénteki fővárosi alakuló közgyűlésen történtek miatt.

A Fővárosi Közgyűlés alakulóülésén a képviselők nem tudtak megállapodni az SZMSZ-ről. Az első vita után párperces szünetet rendelt el Karácsony Gergely, majd folytatta munkáját a Fővárosi Közgyűlés.

Elsőként Vitézy Dávid szólalt fel, aki azt állította, a jelenlegi 19 jogkör mellett további hármat kellene a közgyűlés kezébe adnia Karácsony Gergelynek. A volt főpolgármester-jelölt javaslatot tett arra, hogy az SZMSZ tárgyalását napolják el, illetve kérjék ki a Kormányhivatal véleményét az ügyben. Végül a kérdést szavazásra bocsátották, és a képviselők többsége a vita elhalasztása mellett voksolt. 

Az SZMSZ nélkül törvénytelenül fog működni a Fővárosi Közgyűlés, azaz úgy tűnik, hogy nem lesz működőképes

– fogalmazott Tényi István.

A képviselők a bizottságok megalakításával folytatták a munkájukat, azonban az SZMSZ-t nem fogadták el, ezért ez a feladat is akadályokba ütközött. Karácsony Gergely azt javasolta, hogy a következő ülésen döntsenek a személyi kérdésekről. Ezt a képviselők megszavazták.

„Annak ellenére, hogy van egy balliberális többség a közgyűlésben, az alakuló ülésen nem lett Budapestnek főpolgármester-helyettese, amire Budapest történetében még sosem volt példa” – közölte Szentkirályi Alexandra. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint ennek oka „a politikai lökdösődés és a háttértárgyalások.”