A misét félbeszakítva tiltott ki a templomból a pap egy férfit, amiért az református nőt vett feleségül

2024.10.11. 06:32
A misét félbeszakítva tiltott ki a szatmárcsekei katolikus pap egy mozgássérült férfit a templomból. A férfi nem volt hajlandó távozni, és feleségével együtt beült az egyik padba. A plébános azonban nem fogadta el a helyzetet, így levonult a szószékről, és addig nem tért vissza, amíg a házaspár nem hagyta el a templomot. A férfi azt állítja, azért nem teheti be a lábát a templomba, mert feleségül vett egy református nőt.

„Haga Ferencet kérem, hogy ne jöjjön be. Jó? Tessék kimenni” – mondta a misét félbeszakítva a szatmárcsekei pap a férfinak, aki a lába amputálását követően botra támaszkodva bicegett be a templomba. A férfi számított rá, hogy a plébános nem hagyja szó nélkül a megjelenését, ezért mindent telefonra vett – közölte az RTL Híradó.

Az RTL beszámolójából kiderült, hogy a férfit néhány hónapja levélben értesítették arról, hogy határozatlan időre kitiltják a templomból. Azóta most először próbált meg mégis részt venni a misén.

„Ha nem fog eltávozni, én a szentmisét befejeztem. Valaki gondoskodjon róla, hogy vagy ő, vagy én!” – folytatta a pap, majd abban a pillanatban el is indult az egyik hívő, hogy kitessékelje, ő viszont feleségével együtt beült a padba.

A pap közben levonult a szószékről, és vissza sem tért addig, míg el nem hagyták a templomot.

Haga Ferenc a felvételt megosztotta a közösségi médiában is, a videó nagy port kavart. Azt mondja, azért haragszik rá a pap, mert református nőt vett feleségül, és előfordult, hogy mások előtt kritizálta a munkáját, valamint azért, mert a pap szerint a férfi többször botrányosan viselkedett a misén. A férfi szerint azonban ilyen nem történt, ő csupán felállt a mise végén, és sérelmezte, hogy nem engedték őt áldozni, ezután tiltották ki.

Az RTL megkereste az illetékes püspöki hivatalt, hogy szerintük megengedhető-e az, hogy egy pap bármilyen okból kiküldjön valakit a templomból? Válaszukban azt mondták, hogy amennyiben az illető botrányosan viselkedik, akkor a pap alkalmazhat úgynevezett büntetőintézkedéseket. Arra azonban már nem válaszoltak, hogy mi számít botrányos viselkedésnek.

A papot is megkereste a Híradó stábja, ő azonban nem volt hajlandó reagálni. A megkérdezett helyiek azonban felháborítónak tartják, hogy a mozgáskorlátozott férfinak ezentúl másik településre kell mennie, ha templomba akar menni.