Kiszivárgott Orbán Viktor terve: lakásépítések, egymilliós átlagbér és munkáshitel

D MTI20241013003
2024.10.13. 20:30
A Fidesz–KDNP esztergomi zárt körű ülésén Orbán Viktor miniszterelnök a megfizethető lakhatásról, egymilliós jövedelemről, a munkáshitelről és a magyar kisvállalkozások tőkejuttatásáról beszélt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Fidesz–KDNP esztergomi frakcióülésén a miniszterelnök kihirdette gazdasági programját. A lap szerint a miniszterelnök úgy látja, hogy a háború és a járvány kitörése óta teljesen megváltozott a világ. Hozzátette, hogy a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart, és tíz éven belül a világgazdasági legeket mind Keleten fogják sorolni.

A miniszterelnök pontos célt jelölt ki: „Nekünk az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szükségünk!”

Szerinte csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet elérni a magyar gazdaságban az uniós átlagot meghaladó növekedést. Orbán Viktor szerint ehhez szabadkereskedelemre van szükség kelet és nyugat irányába egyaránt. A semlegesség politikájával a növekedést három és hat százalék közé tudják emelni, az új gazdaságpolitika 2025-től már erősebb növekedési pályára viszi a magyar gazdaságot.

Az új típusú politikához új eszközökre is szükség van: „szükség van a gazdasági szereplők, a kamara, az érdekképviseletek, a munkavállalói szervezetek egyetértésére, hiszen a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk”. Továbbá új egyezséget szeretnének kötni a munkáltatókkal és munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról.

Ezzel az egyezséggel érnék el a közeljövőben az ezereurós minimálbért és az egymillió forintos átlagbért.

A kormányfő tervei között szerepel az exportképes kis- és középvállalkozások méretének megduplázása, melyhez egy új gazdasági tervre, a Demján Sándor-tervre és tőkejuttatásra van szükség

Munkáshitel és megduplázott lakásépítések

A miniszerelnök kiemelte, hogy a diplomások mellett a képzett munkaerő is nagyon fontos ezért a diákhitelhez hasonlóan, 2025-től a dolgozó fiataloknak kamatmentes munkáshitelt fognak adni. A hitel segítséget nyújt a fiatalok életkezdéséhez és a gazdaság erősödéséhez is.

A magyarországi lakhatási helyzetről úgy vélekedett, hogy a magyarok továbbra is saját lakást szeretnének, ezért meg kell duplázni a lakásépítések számát, és

a bankoknál öt százalék alá kell szorítani a lakáshitelek kamatát.

Az új program kihirdetését követően a Brüsszelben történtekről is beszélt a miniszterelnök. Szerinte „ott csak az lehet jó fiú, aki kritika nélkül támogatja a háború folytatását, elfogadja a brüsszeli migrációs politikát, és szabad utat nyit az LMBTQ szexuális propagandának”. Hozzátette, hogy Brüsszelben nem adják fel a célt, hogy Magyarországra ráerőltessék a migránsokat és a háború támogatását. 

Orbán Viktor beszédében figyelmeztetett arra, hogy a „brüsszeliták” megszüntetnék a rezsicsökkentést, a 13. havi nyugdíjat, megemelnék a személyi jövedelemadót, és bevezetnék az ingatlanadót.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j3) a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Esztergomban 2024. október 13-án. Mellette Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője (j2), Kubatov Gábor, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (j), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)