Ha nem tudnak dönteni Karácsony Gergelyék, beavatkozhat a kormányhivatal

ZS 0904
2024.10.15. 05:57
A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére – előzetes megállapodás hiányában – Karácsony Gergely nem jelölt főpolgármester-helyettest. Helyettes nélkül Budapest Főváros Kormányhivatala felszólíthatja a Fővárosi Önkormányzatot a mulasztás pótlására, ha pedig a közgyűlés ezután sem dönt, a kormányhivatal jelölhet ki valakit erre a pozícióra. A közgyűlés viszont képes lehet meghekkelni ezt a döntést.

A rendkívül szoros eredményt és Karácsony Gergely győzelmét hozó nyár eleji választás után a főpolgármesternek közgyűlési többség nélkül kell irányítania a várost. A fővárosi erőviszonyok:

  • Fidesz–KDNP – 10 mandátum,
  • Tisza Párt – 10 mandátum,
  • Párbeszéd–DK–MSZP – 7 mandátum,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 3 mandátum,
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP (akik a közgyűlésben Podmaniczky Mozgalomként működnek) – 3 mandátum.

A patthelyzet feloldása érdekében Karácsony Gergely tárgyalt a frakcióvezetőkkel, de a főpolgármester előzetes megállapodás hiányában főpolgármester-helyettest nem is jelölt, pedig a jelölés joga nála van. Karácsony Gergely az előző ciklusból egyik helyettese munkáját így is átmentette a következő öt évre: Kiss Ambrusból a helyettesi pozícióéhoz hasonló feladatokkal megbízott főigazgató lett.

A Tisza Párt már az alakuló ülés előtt leszögezte, hogy egyik volt főpolgármester-helyettes újraválasztását sem támogatja. Felmerült annak a lehetősége is, hogy Vitézy Dávidból legyen Karácsony Gergely helyettese, aki alig néhány száz szavazattal szenvedett vereséget a főpolgármestertől a választáson. „Nem tudok békejobbot nyújtani úgy, ha levágják a kezemet” – foglalta össze a szituációt a főpolgármester.

A Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén főpolgármester-helyettesről nem szavaztak, viszont napirenden volt a Szervezeti és Működési Szabályzat. Az szmsz esetében az egyik legfontosabb kérdést az szolgáltatta, hogy milyen jogkörök maradjanak a főpolgármesternél.

Karácsony Gergely hajlandó volt több jogosultságáról is lemondani, de így sem született kompromisszum. Vitézy Dávid az ülésen úgy foglalta össze a vitát, hogy legalább három kérdésben más állásponton van a közgyűlés, mint a főpolgármester: a cégvezetők kinevezésének jogköre, a főpolgármester egyéni döntései és az, hogy ezekről lehet-e szavazni. A közgyűlés Vitézy Dávid javaslatára végül úgy döntött, hogy kikérik Budapest Főváros Kormányhivatalának véleményét, ezzel elhalasztották az szmsz-kérdést.

Döntési pozícióba kerülhet a kormányhivatal, de...

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a főpolgármester-helyettes hiányát érintő kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy

a törvényes állapot helyreállítása érdekében a Fővárosi Kormányhivatal felszólíthatja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy pótolja a mulasztást. Ha ez nem történik meg, akkor a kormányhivatal a Fővárosi Közgyűlés egyik tagját kijelölheti főpolgármester-helyettesnek.

A kormányhivatal vezetője Sára Botond főispán, aki egyébként kormánypárti színekben bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe, de lemondott mandátumáról.

A jogi igazgató ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ez a folyamat nem egyik napról a másikra történik, a kormányhivatal első körben 30 napos határidővel küldhet felszólítást, amelyre még a Fővárosi Önkormányzat reagálhat,

tehát a különböző határidőkkel el lehet húzni ezt az időszakot.

Ráadásul a főpolgármester-helyettest kijelölő okmány megérkezése után még politikai alapon is meghekkelhető a helyettesről szóló kormányhivatali döntés, ha átalakítják a kijelölt helyettes jogköreit, csorbítják azokat, esetleg megkapja a jogköreit egy másik főpolgármester-helyettes, akit már a közgyűlés választott meg. „De ha most nincs meg a többség egy főpolgármester-helyettes megválasztásához, akkor később ehhez vajon meglenne?” – tette fel a kérdést Ligeti Miklós.

Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában kijelentette, hogy „volt már ezer nagyobb sérelme a jogállamnak Magyarországon, mint hogy nem volt megválasztva a főpolgármester-helyettes. Csináljuk tovább a munkánkat. Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört.”

Ligeti Miklós végül a működési szabályzat el nem fogadásáról kifejtette: „Most is van egy hatályban lévő szmsz, csak azt nem ez a testület fogadta el. Amíg nem fogadják el az új szmsz-t, addig a korábbi van érvényben.” A kormányhivatal felszólítást küldhet a mulasztás pótlására, valamint pert is indíthat, de saját hatáskörben nem módosíthatja a Fővárosi Önkormányzat működési szabályzatát.

(Borítókép: Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése 2024. október 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)