Itt az újabb felmérés: a Fidesz nyakában liheg a Tisza Párt, négy parlamenti párt „0 százalékon” áll

2024.10.16. 08:57
Szeptemberben nőtt a Tisza Párt támogatottsága, miközben a Fidesz–KDNP-é nem változott, így a hónap végére a Tisza-szavazók aránya már csak 2 százalékponttal maradt el a kormánypártokétól. Mindeközben négy parlamenti párt támogatottsága már az egy százalékot sem érte el – derült ki az Idea Intézet friss felméréséből.

Mint írták, a választás utáni hónapokban a kormánypárti szavazók aránya lassan csökkent, miközben a Tisza támogatottsága ugyanilyen lassú ütemben növekedett (a két párt közti különbség csökkenése több másik felmérésben is megmutatkozott már).

Az IDEA Intézet szeptember végén, október elején végzett kérdőíves felmérésének eredményei – amelyet e-mailben küldtek meg az Indexnek – azt mutatják, hogy Magyar Péter pártjának a nyári időszak után az őszi politikai szezon kezdete is jól sikerült.

Az intézet szerint a TISZA támogatottsága emelkedett szeptemberben, és még jobban megközelítette a kormánypártokét.

Ha szeptember végén, október elején parlamenti választásokra került volna sor Magyarországon, a Fidesz–KNDP-re a felnőtt népesség 28 százaléka szavazott volna, 26 százalék viszont a Tisza Pártra adta volna le a voksát – írta az Idea Intézet. 

Hozzátették: ez azt jelenti, hogy egy ősz eleji parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 39 százalékát gyűjtötték volna be, miközben a Tisza Párt hátránya a biztos szavazó, pártot választani tudók között is csak 2 százalékpont lett volna (37 százalék). A Tisza Párt támogatottsága szeptemberben a teljes népességben és a biztos szavazók körében is 3 százalékponttal növekedett, miközben ebben az időszakban a kormánypárti szavazók hányada nem változott. 

Így állnak a többiek: két nagy múltú párt támogatottsága már 0-val kezdődik 

Az Idea Intézet felmérése szerint a fenti két párton kívül

az 5 százalékos parlamenti küszöböt a DK és a Mi Hazánk érte volna még el.

Mint írták, a kisebb pártok közül egyedül a Kutyapárt tudta stabilizálni valamelyest a helyzetét, és nekik lenne még esélyük bekerülni a parlamentbe az intézet szerint (nekik a teljes népességben 3, a biztos pártválasztók körében 4 százaluk van a felmérés szerint).

A többiek támogatottsága ugyanis elenyésző: 

  • A Momentum, a 2RK, a Nép Pártján és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szavazóinak aránya az 1 százalékos szintet érte el a teljes népességben,
  • viszont négy, jelenleg még parlamenti képviselőkkel rendelkező pártnak – az MSZP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Párbeszédnek – még ennél is kevesebb szavazója volt ősz legelején: az ő támogatottságuk már 1 százalék alatt volt.

Az Idea Intézet legutóbb egy hónappal korábban készített pártpreferencia-felmérést, annak adatairól itt írtunk bővebben. 

Az Idea Intézet a kutatás adatait 2024. szeptember 27. és október 7. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdezőszoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és közösségioldal-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont – írták.