Ellenőrzik a tankerületek az iskolákat, hogy hogyan tartják be a mobilhasználat korlátozását

2024.10.17. 11:46
Egy pedagógus számolt be arról, hogy az iskolaigazgató figyelmeztette őket, hogy a közeljövőben számíthatnak ellenőrzésekre a tankerülettől. Ezekre azért kerül sor, mert a tankerületek meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az intézményekben betartják a mobil- és okostelefonok használatát korlátozó, szeptember 1-jétől hatályos rendeleti előírásokat.

Ellenőrzéseket indíthatnak egyes tankerületi központok több iskolában a Népszava információi szerint. Az ellenőrzésekre azért kerül sor, hogy a tankerület megbizonyosodjon arról, hogy az intézményekben betartják a szeptember elsejétől hatályos rendeleti előírásokat, amelyek a mobil- és okostelefonok használatát korlátozzák az oktatási intézményekben.

A lapot egy, a Váci Tankerületi Központhoz tartozó iskola pedagógusa informálta, de egy másik budapesti intézményben már a szülők figyelmét is felhívták arra, hogy a tankerületi központ munkatársai ellenőrizhetik a szabályok betartását, vagyis azt, hogy tanítás előtt a diákoktól beszedik a mobiltelefonokat, és biztonságosan, elzárva tárolják őket. Az ellenőrzések elsősorban a középiskolákat érintik, de vannak olyan intézmények, ahol egyáltalán nem hallottak arról, hogy a tankerületi központok ellenőrzéseket terveznek.

A Váci Tankerületi Központ nem adott választ az ellenőrzésekkel kapcsolatos kérdésekre a hír megjelenéséig, viszont a Belső-Pesti Tankerületi Központ azt írta a lapnak, hogy mindenben a jogszabályok szerint járnak el, de ellenőrzést „jelenleg” nem terveznek.

Túlbuzgó tankerületi igazgatók rendelik el az ellenőrzéseket

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet úgy gondolja, hogy az ellenőrzéseket nem központi kérésre végzik, hanem egy-egy túlbuzgó tankerületi igazgató magánakciójáról van szó.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta, hogy bizonyos iskolákban nem adottak a feltételek a szabályok maradéktalan betartásához, például az intézmények hiába kértek tanév elején zárható szekrényeket, a tankerületek pénzhiányra hivatkozva mindmáig nem tudták beszerezni azokat.

A tankerületekért felelős Klebelsberg Központ ugyan nem cáfolta az ellenőrzésekkel kapcsolatos híreket, de nem is erősítették meg azokat, viszont kifejtették, hogy az iskolákban nincs egységes szabályozás a mobiltelefonokkal kapcsolatban, azok begyűjtését, tárolását a helyi szokásoknak, sajátosságoknak megfelelően oldották meg az előírások betartásával, a tankerületi központok pedig véleményezték az iskolák házirendjét, és „folyamatos egyeztetés zajlik a tapasztalatokról”.

A Belügyminisztérium pedig kifejtette, hogy a nevelési-oktatási intézményekben a használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozó előírások betartatását a pedagógusok, a házirend betartását az intézmények vezetői jogosultak ellenőrizni.