Nekiállt a II. kerület, és inkább ők kezdték el felszedni a csikkeket

PAP 1417 copy
2024.10.18. 14:54
Nagyjából egy éve adták át a budai Fény utcai piac előtti zöldsávot, amelyet annak ellenére, hogy közvetlenül mellette hulladékgyűjtők vannak, csikkekkel dobálnak tele az arra járók. Őrsi Gergely polgármester a Füstmentes.hu-val, az önkormányzat munkatársaival és önkéntesekkel együtt megtisztította a területet. A II. kerület vezetője lapunknak elmondta: sajnos hetente kell ezt a munkát végezni, ezen szeretnének változtatni.

„A dohányzásnak nemcsak az egészségünkre gyakorolt káros hatásai vannak, ahogy látszik, hanem a közterületeinkre, de ivóvizeinkre vagy a levegőre is. Az új zöldsáv, ami a Fény utcánál jött létre, pontosan mutatja, hogy ha az emberek nem változtatnak azon a szokásukon, hogy a cigarettacsikket egyszerűen csak elpöccintik az aszfaltra és a zöldterületre, akkor változtatni kell a jogszabályokon, és a figyelemfelhíváson is” – jelentette ki Őrsi Gergely a csikkszedő akció előtt.

A polgármester elmondta, hogy alig egy éve adták át az új zöldterületet, amelynek azóta egy korlátot is kellett kapnia, valamint két hulladékgyűjtő edényt és folyamatos városrendészi jelenlétet. Mint megjegyezte, hetente kell takarítani a zöldsávot, és úgy véli, ennek ellenére jövő héten is legalább 500 cigarettacsikket fognak találni benne. 

A II. kerület vezetője szerint a helyzet csak akkor javulhat, ha a jogszabályi környezeten is változtatnak. Az Indexnek megemlítette, mikor helyben büntették az utcai szemetelést, érezhetően kevesebb lett a közterületeken eldobált cigarettacsikkek mennyisége, de a szabálysértési törvény alól kikerült a szemetelés tényállása, ami a hulladékgazdálkodási törvénybe integrálódott. „Ez azt jelenti, hogy még tettenérés esetén is maximum 9 ezer forintos bírságot tud kiszabni a kormányhivatal, ezen változtatni kell” – hívta fel a figyelmet Őrsi Gergely.

Szankcionálhat a II. kerület

A Füstmentes.hu-val közösen a Lövőház utcában információs táblákat helyeznek majd ki, amelyek tartalmazzák, hogy akár egyetlen eldobott csikk mekkora mértékben terheli a környezetet, ugyanis akár ezer liter vizet is beszennyezhet. A II. kerületben több csikkgyűjtőt is kihelyeztek, és ötezer darab kézi csikkgyűjtőt osztanak szét a helyi dohányboltoknak a vásárlóik részére. A polgármester szerint végleges javulás csak akkor következhet be, ha maguk az emberek is változtatnak.

Nem szeretnénk eljutni oda, hogy betiltjuk a közterületen a dohányzást, de ha máshogy nem megy, meg kell fontolnunk ezeket az eszközöket

– húzta alá, hozzátéve: a legboldogabbak akkor lennénk, ha tíz év múlva senki sem dohányozna Magyarországon.

A kerület vezetője várja a dohányboltokkal az együttműködést a probléma megoldása érdekében. Mint lapunknak rámutatott: a legtöbb cigarettacsikket az előttük lévő utcafronton dobják el, megtisztításuk az ő feladatuk és felelősségük lenne. „Hiába tilos 5 méteres környezetükben a dohányzás, a szeszesital-fogyasztás, sokan nem tesznek ennek eleget, az üzleteknek kellene ez ellen érdemben intézkedni” – fogalmazott az Indexnek Őrsi Gergely. A polgármester azt is elárulta, hogy ha ebben a dohányboltok nem tesznek rendet, szankciókhoz fognak nyúlni, akár az alkoholárusítási engedélyüket is megvonhatják. Szavai szerint alapvetően együttműködésre törekszenek, a szennyező fizet elv mentén. 

Félóránként egy focipályányi csikk keletkezik

„A környezetünk és az egészségünk érdekében is a legjobb természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha dohányzunk, akkor a leszokás mellett döntünk” – hangsúlyozta a Füstmentes.hu szóvivője, Hajdu Márton. Mint rámutatott: a cigaretta égése során többezer vegyület keletkezik, sok közülük káros.

„Ha valaki eldobja a csikket, a környezetet szennyezik ezek az anyagok, a talajon keresztül az ivóvízkészletet is tudják károsítani. Az új típusú égésmentes termékek felelős kezelése is azzal kezdődik, hogy használat után kidobják ezeket a legközelebbi hulladékgyűjtőbe” – emelte ki. „Másodpercenként a világon 3,5 kilogramm cigarettacsikk keletkezik, azaz félóránként egy egész focipályát lehetne beteríteni csak az ilyen típusú hulladékkal” – szemléltette. „Ezek jelentős része pedig a környezetbe kerül, azzal, hogy nem ki-, hanem eldobják ezeket. Tapasztalataink szerint ez csak összefogással, valamennyi érintett szereplő bevonásával lehet igazán hatékony, az ehhez hasonló közösségi akciók is ezt a célt szolgálják” – fogalmazott Hajdu Márton, aki lapunknak elmondta, nyitottak arra, hogy más kerületekkel, településekkel is együtt dolgozzanak a csikkmentes környezetért. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)