Több ezren tüntethetnek ismét a Bazilikánál a jobb közoktatásért

image 6483441 (30)
2024.10.18. 06:11
Újabb diáktüntetésre készül az Egységes Diákfront (EDF). Az ifjúsági szervezet október 18-án pénteken a Szent István térre hívja a diákokat, hogy együtt demonstráljanak a jobb közoktatásért. A 16 óra 30 perckor kezdődő kiállás mellett a szervezők öt plusz egy pontban fogalmazták meg a követeléseiket. A tanulók többek között a kirúgott vagy leváltott igazgatók azonnali visszahelyezését kérik.

Újabb diáktüntetésre készül az Egységes Diákfront (EDF) ifjúsági szervezet október 18-án. A Miért félnénk? címet viselő demonstráció Facebook-eseményére már közel ezer ember reagált. A szervezők leírása szerint a menet a Szent István tértől a Szent Gellért térig vonul, az egység jeleként pedig arra kérik a résztvevőket, hogy kockás ingben érkezzenek az utcai kiállásra. 

„Az oktatás helyzete súlyos válságban, a magyar fiatalok jövője pedig soha nem látott mélyponton van. Most, jobban mint valaha, szükség van a hangunkra, hogy közösen kiálljunk az igazságos, minőségi oktatásért! Csatlakozz hozzánk, és mutassuk meg, hogy nem hagyjuk veszni a jövőnket!” – írta felhívásában az EDF. 

A diákok egy öt plusz egy pontos követelést is közzétettek: 

  • Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot! 
  • Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak! 
  • Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig! 
  • Esélyteremtő szakképzést, ne modern rabszolgatartást!
  • Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  • A kirúgott vagy leváltott igazgatókat azonnal helyezzék vissza!

Az Egységes Diákfront emellett arra kéri a demonstrálókat, hogy vigyenek magukkal iskolai zászlókat és transzparenseket, amire a nekik fontos üzeneteket írják fel. A közös cél, valamint a szolidaritás jeleként vegyenek fel kockás inget.

Évek óta ugyanazok a célok

Kiss Gergő, az EDF elnökségi tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a követeléseik évek óta nem sokat változtak, csupán némi ráncfelvarráson estek át. Például a szakképzést is bevonták, és harmadik pontként esélyteremtőbb szakképzést követelnek, plusz egy pontban pedig azokra az igazgatókra is gondoltak, akiknek nem hosszabbították meg a szerződését nyáron vagy időközben leváltották őket. 

Azért küzdünk, hogy diákközpontúbb és esélyteremtőbb legyen a magyar oktatás. A számokat tekintve pedig abban reménykedünk, hogy ezúttal is több ezren leszünk. Mi vagyunk az egyetlen ifjúsági szervezet jelenleg, akik nyilvánosan és hangosan foglalkoznak a magyar oktatás témájával 

– mondta Kiss Gergő, majd a tüntetés időpontjával kapcsolatban hozzátette, hogy azért az őszi időszakban szerveznek demonstrációt, mert a diákok a nyári viszonylagos béke után szembesülnek ismét azzal, hogy továbbra sem változott semmi a közoktatásban, vagy ha változott is, akkor csak rosszabb lett”. 

Kockás ing mint a pedagógusok melletti kiállás jelképe

Az EDF elnökségi tagja a kockás ingre kitérve kiemelte, hogy szeretnék folytatni a 2016-ban kialakult hagyományt, ami mostanra az oktatási mozgalom védjegyévé vált, ezért arra kérnek mindenkit, aki részt vesz a tüntetésen, hogy kockás inget vegyen fel.

Mint ismert, Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkár nyolc évvel ezelőtt egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.” Ezután kezdtek a pedagógusok és a mellettük kiálló tüntetések résztvevői is kockás inget hordani.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)