Bizottsági helyek osztogatásával vádolják a XVI. kerület polgármesterét

2024.10.18. 18:03
Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének kormánypárti polgármestere fiát javasolta az önkormányzat gazdasági bizottságába, valamint több Fideszhez közeli politikust is igyekezett pozícióhoz juttatni a városvezetésben. Az új képviselő-testület szerdai üléséről Hollai Gábor, a Momentum helyi képviselője számolt be, aki attól tart, hogy családi vállalkozássá változtatják az önkormányzat munkáját.

Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének kormánypárti polgármestere saját fiát, Kovács Mátyást, valamint Szatmáry Lénárdot, Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő fiát javasolta az önkormányzat gazdasági bizottságának új tagjaivá – közölte pénteki Facebook-bejegyzésében Hollai Gábor, a Momentum XVI. kerületi önkormányzati képviselője.

A momentumos politikus közösségi oldalán arról számolt be, hogy szerdán összeült a kerület új képviselő-testülete, hogy a következő közel öt évre megválassza a kerületi ügyekkel foglalkozó bizottságok tagjait.

Kovács Péter polgármester volt a javaslattevő előterjesztő, ilyen minőségben javasolta saját fiát Kovács Mátyást a kerület Pénzügyi és Gazdasági bizottságának tagjává. Ugyanebbe a bizottságba javasolta még Szatmáry Lénárdot, Szatmáry Kristóf, 2022-ben egyéniben vesztes fideszes országgyűlési képviselő fiát is

– fogalmazott bejegyzésében Hollai Gábor.

„Családi vállalkozás” az önkormányzatban

Ferenci Zoltánt – aki a momentumos politikus szerint bár függetlenként indult az idei választáson, azonban „kulcsszerepet játszott” a Fidesz kerületi hatalomban tartásában – az Ügyrendi Bizottság élére javasolta a kerületi polgármester, míg feleségének, Ferenciné Szőke Katalinnak a Köznevelési, Kulturális, Sport-, Ifjúsági és Gyermekvédelmi Bizottságban jutott hely.

„A testület 17 tagjából, beleértve az »ellenzéki« képviselőket is, egyedül én kérdeztem rá erre a dologra, és a végszavazásnál egyedül én nyomtam nemet arra, hogy családi vállalkozássá silányítsuk az önkormányzat munkáját” – tette hozzá Hollai Gábor.

A következő közel 5 évben Kovács Mátyás, Szatmáry Lénárd és Ferenciné Szőke Katalin havonta egyenként bruttó 117 000 forintra lesznek jogosultak tiszteletdíjként a bizottsági munkájukért, ez fejenként pontosan 6 318 000 Ft összegre jön ki a ciklus alatt a két fiúnak és a feleségnek

– hangsúlyozta a politikus. „A Momentumot a kérlelhetetlen ellenzéki munkám miatt a Fidesz azzal »büntette«, hogy egyedüli pártként nem vehetünk részt külsős bizottsági munkában az önkormányzatban” – tette hozzá.