Gyurcsány Ferenc: Mi oroszlánok vagyunk

2024.10.19. 11:30 Módosítva: 2024.10.19. 13:05
A Demokratikus Koalíció 13. születésnapja apropóján tartott rendezvényen Gyurcsány Ferenc pártelnök a történetmesélés fontosságáról értekezett, és hogy e szerepet Magyarország története kapcsán nem szabad a Fidesznek, azon belül is Orbán Viktornak átengedni. Gyurcsány Magyar Péterre utalva arról beszélt, ezt nem szabad azoknak sem átengedni, akik korábban Orbán történetét írták, és szerinte csak a Demokratikus Koalíció az egyetlen hiteles mesélő.

A Demokratikus Koalíció 2026 tavaszán mind a 106 választókerületben állít jelöltet – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke október 19-én a párt 13. születésnapjának rendezvényén. Az ellenzéki politikus azt is elárulta, hogy a jelölteket novembertől fogják bemutatni.

A pártelnök a beszédében leginkább a történetmesélés fontosságáról beszélt, mivel szerinte Magyarországon az ország történetének elmesélést a politikusok átengedték a Fidesznek, de leginkább Orbán Viktornak – a hatpárti ellenzéki összefogás 2022-es parlamenti választási vereségét is ezzel magyarázta.

„A közös történet nem az [volt], hogy van hat darab novella, amit összefűzünk egy könyvbe” – véli Gyurcsány, aki szerint, az igazi kérdés már akkor és jelenleg is az, hogy „van-e az Orbánnal szemben álló sokaságnak saját közös története”.

A legrosszabb, hogy Orbán saját történetei beivódtak azoknak a fülébe, lelkébe, agyába, szívébe, akik egyébként vele szemben állnak, és ennek a történetnek kisebb-nagyobb darabkáit mondják fel mint saját történeteket

– fogalmazott a pártelnök, aki gondolatát végül arra futtatta ki, hogy akinek nincs saját története, az veszít.

Az egykori miniszterelnök emiatt úgy látja, az Orbán Viktorral szemben álló világnak jelenleg nincs közös története, Magyar Péter és a Tisza Párt nevét nem kimondva pedig arra utalt, hogy szerinte csak egy hiteles történet és egy hiteles mesélő van Magyarországon, a Demokratikus Koalíció, mivel Orbán Viktor vezetésével Magyarország eltévedt a történelemben, az Orbán-kormány pedig a kormányzásban.

Lehetetlenség, hogy a saját történetük elmesélését azokra próbálja meg bízni az Orbánnal szemben álló sokaság, akik tegnap még Orbán történetét írták és rendezték

– szúrt oda egyértelműen Magyar Péternek Gyurcsány, aki ezután arról beszélt, hogy a Demokratikus Koalíciónak meg kell újulnia és ez az új DK kompromisszum nélkül fogja elmesélni saját történetét. Majd pedig ismét a Tisza Pártra utalva kijelentette, a DK olyanokkal nem akar barátkozni, akik nem akarnak barátok lenni, azaz Gyurcsány kijelentette: pártja nem fog együttműködni a Tisza Párttal.

Ezután a pártelnök a DK szerepéről szólva elmondta, úgy látja:

Mi oroszlánok vagyunk. A mi történeteinket vadászok ne meséljék el akkor se, ha elmentek a jelmezkölcsönzőbe, és most éppen a közelgő farsangon oroszlánruhába kívánnak öltözni

– zárta erről gondolatát Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció pártelnöke.

Útkeresés a választás után

A Demokratikus Koalíció a június 9-i európai parlamenti választásokon a szavazatok 8,03 százalékát szerezte meg, ami két mandátumot ért. A párt 2019-ben a szavazatok 16,05 százalékát kapta, ami akkor négy mandátumot jelentett a DK-nak.

A 2019-es választások után sokáig a DK volt az ellenzék legerősebb pártja, amibe a 2022-es országgyűlési választási vereség után több pártból is léptek át politikusok. A Gyurcsány Ferenc vezette párt stratégiája sokáig az volt, hogy a mostani EP-választás majd vízválasztó lesz, ami után potens kihívóként majd a DK áll a Fidesz–KDNP-vel szemben, azonban Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenésével a párt támogatottsága csökkent. Azóta feloszlatták az árnyékkormányt, valamint megszüntették a DK tévécsatornájának szánt DK TV YouTube-csatornát is.

Gyurcsány Ferenc az európai parlamenti, valamint az azzal egy időben tartott önkormányzati választások eredményét korábban úgy értelmezte, hogy azért nem a DK vezetése a felelős, és harciasabb politikát hirdetett meg egy több mint negyvenperces videóban.