Rekordnyeremény a tét az ötös lottón, akár településeket is vásárolhat belőle a nyertes

6f9e221a-36e8-49ec-ae98-291c7e1360c8
2024.10.19. 09:50
Kilencven számból mindössze ötöt kell jól megtippelni ahhoz, hogy a szombat esti sorsoláson milliárdos legyen valaki, ugyanis minden idők legmagasabb főnyereménye, 6,525 milliárd forint a tét. Idén ez már a második – és egyben az utolsó – alkalom, hogy megdől az ötös lottó fődíjának rekordja, de még korántsem biztos, hogy itt a vége a halmozódásnak.

Minden idők legnagyobb magyar ötöslottó-nyereménye a tét a szombat esti sorsoláson, ugyanis 32 hete nem talált gazdára az egyre csak halmozódó főnyeremény.

Akkor, 2024 februárjában egyébként szintén rekordnyeremény volt a tét, hiszen valaki 6,523 milliárdot vihetett haza – teherautóval, ha készpénzben kérte volna, de nyilván ilyesmire nincsen lehetőség, hiszen a 200 ezer forint alatti nyeremények vehetők csak fel készpénzben bármely terminállal rendelkező értékesítőhelyen.

Az 599 999 forintos határig ugyan van még lehetőség készpénzben kérni az összeget, de már csak a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű helyén, efölött pedig már csak az átutalás lehetséges.

A héten egy lottón volt már telitalálat, hiszen a 16-ai sorsoláson egy szerencsés játékos több mint 300 millió forintot zsebelhetett be a remekül megtippelt hét számjegyével. Emellett az Eurojackpot is szinte hétről hétre gyarapítja a magyar milliomosok számát, hiszen október 11-én egy (67 milliós nyereménnyel), szeptember 20-án kettő (több mint 500 milliós nyereménnyel), augusztus 30-án szintén egy (187 millió forinttal) szerencsés örülhetett a sorsolás végeztével.

Több a többnél

De visszatérve az ötös lottóhoz, érdemes megvizsgálni, hogyan oszlanak el időben a legnagyobb lottónyeremények, ugyanis, ahogy fentebb írtuk, 2024 már másodszor dönt rekordot, miközben 2023-ban egyáltalán nem volt top 10-es főnyeremény, a 2022-es pedig „épphogy csak” az ideiek fele volt (3,348 milliárd forint, ami jelenleg a nyolcadik helyre elég). 

Az talán – az inflációnak, a lottó árának és a játékosszám emelkedésének köszönhetően – nem akkora meglepetés, hogy a tíz legmagasabb összeg mindegyike az elmúlt 25 évben gyűlt össze. De az például egy érdekes adat, hogy 2015 22. hete (5,049 milliárd, 5. hely) és 2019 16. hete 4,194 milliárd, 6. hely) között egyáltalán nem gyűlt össze ilyen magas összeg, míg előtte is és utána is szinte évenként dőltek meg a rekordok. A legrégebbi csúcs, ami még tartja magát a top 10-ben, egy 2003-as nyeremény, ami egészen mostanáig a harmadik helyen tanyázott a maga 5,092 milliárdos összegével, viszont 

a mai topnyereménnyel már lecsúszott a dobogóról.

Azt már korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mire lehetne költeni ebből a rekordnyereményből (például kastélyból csak „kicsit” lehetne venni, jachtból „csak” használtat, Szoboszlai Dominikra pedig nem is licitálhatnánk belőle). Viszont Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiegészítette ezt néhány megjegyzéssel.

A legdrágább magyarországi ingatlanra például nem futná a pénzből, hiszen az egy 12 milliárd forintos Vas megyei palota, viszont egy XIV. kerületi luxusbirtok 4 milliárd forintért vagy egy II. kerületi 6 szobás luxusvilla 2,8 milliárdért, esetleg a legdrágább budapesti lakás 1,6 milliárdért simán kijönne belőle. 

A nyertes dönthet úgy is, hogy egyetlen drága ingatlan helyett az összes eladó lakást és házat felvásárolja az adott településen. Minimális alkuval megvehető a Balaton-parti Zánka vagy Balatonberény teljes kínálata 6,8–6,9 milliárd forintért. Alku nélkül pedig Balassagyarmat, Tokaj, Orfű, Visegrád, Egerszalók vagy Pannonhalma összes eladó lakása és háza a nyertesé lehet. Ezeken a településeken 6,1 és 3,6 milliárd forint közötti összeget kell fizetni valamennyi eladó ingatlanért

– írta Balogh.

De ha már elköltöttük fejben az összes pénzt, amit még meg sem nyertünk, akkor az még érdekes lehet, hogy milyen számokkal van erre a legnagyobb esélyünk. 

A számok bűvöletében

Már nagyon sokszor kiszámolták, hány szelvényt kellene kitölteni, hogy minden kombinációt megtéve biztosan nyerjünk, és a vége mindig az, hogy túl sokat ahhoz, hogy megérje. Ugyanis a közel 44 millió szelvényt megszorozva a 400 forintos alapárral 17,6 milliárd forintból jönnénk csak ki, ami még így is 10 milliárdos veszteséget hozna. Matematikailag pedig minden számnak minden sorsoláson pont ugyanakkora esélye van – hiába gondolják sokan, hogy machinálnak a húzásnál –, ezért biztos kombináció nincs. Vagy mégis?

Az Economx is tudja, hogy egy embernek ez nehéz feladat lenne, ezért inkább segítségül hívták a mesterséges intelligenciát, hogy jósolja meg nekik a következő heti nyerőszámokat – spoiler alert: nem sikerült. Ugyanis a ChatGPT is pont ugyanabból az adatbázisból tud csak gazdálkodni, amiből az emberek, és mivel a véletlenfaktorral a gép sem tud mit kezdeni, ezért csak és kizárólag logikailag tudja megközelíteni a kérdést. 

Az MI statisztikai alapon a 3, 15, 29, 44, 76 kombinációt javasolta, majd végül kihúzták a 17, 61, 66, 72, 88-at.

Ebből is látszik tehát, hogy hiába a legokosabb gép a Földön, a lottószámokat még ő sem tudja megjósolni. Mindenesetre ha valaki mégis megpróbálna ez alapján megtenni egy szelvényt az utolsó pillanatban, akkor a 3, 15, 75, 1, 29-es számokkal érdemes próbálkozni, ugyanis ez az 5 leggyakrabban kihúzott szám az ötös lottó kezdete, azaz 1957. március 7. óta.

(Borítókép: Az ötös lottó kézi számgolyói a SzerencseSzombat, az ötös lottó és a Joker sorsolásának élő közvetítése előtt a budapesti Fortuna stúdióban 2019. március 23-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)