Csárdi Antal kilépésével megszűnik az LMP-frakció, Schiffer András durván beleszállt a politikusba

2024.10.20. 18:48
Csárdi Antal a közösségi oldalán jelentette be vasárnap, hogy kilépett az LMP-ből. A volt országgyűlési képviselő tudomása szerint a döntése az LMP-frakció megszűnését is eredményezi. Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke már reagált is a hírre, kemény üzenetet küldött a távozó politikusnak. Csárdi közben arról is megszólalt, hogy milyen „bizonyítékok” vezettek a döntéséhez.

Mint megírtuk, a zöldpárt már napokkal ezelőtt megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy kilép az LMP-ből Csárdi Antal, a párt egyetlen egyéni mandátumot nyert országgyűlési képviselője.

A politikus most a Facebook-oldalán is hivatalossá tette, hogy kilépett az LMP-ből, amelynek 15 évig volt a tagja. Mint írta, sokat köszönhet egykori politikai közösségének, ezért számára ez egy rendkívül fájdalmas döntés.

Olyan döntések, események kényszerítették ki döntésemet, melyek ismeretében nem csukhatom be a szemem. A politika értékválasztás. Ma szomorúan kell szembenéznem azzal a ténnyel, hogy kibékíthetetlen ellentét van az LMP és az én politikai alapértékeim között

– fogalmazott. 

Hozzátette, közszereplőként, egyéni országgyűlési képviselőként tudja, hogy a választói felé tájékoztatási kötelezettsége van, ezért a következő napokban kertelés, takargatás nélkül fogja megosztani a közvéleménnyel a kilépéshez vezető eseményeket.

Úgy tudja, megszűnik a frakció

Megerősítette azt is, hogy a kilépési folyamat elindult nemcsak a pártból, hanem az országgyűlési frakcióból is. „Az ideológiai távolság, ami kialakult, értelmezhetetlenné tenné, hogy akár fél lábbal része maradjak ennek az egykor szebb napokat megért pártnak” – írta, majd azt is közölte, hogy

a frakcióból való kilépése a jelenlegi tudása szerint az LMP-frakció megszűnését is eredményezi.

Ez akkor történik meg hivatalosan, ha megbizonyosodott róla, hogy a frakciónál dolgozó munkatársak egzisztenciális helyzete potenciálisan biztosított – de mindenképpen még ebben az évben.

Kemény szóváltás Schiffer Andrással

Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi társelnöke már reagált is Csárdi kilépésére. „A mandátumodat nem kéne véletlenül visszaadnod? Tudod, amit kizárólag Ungár Péternek és Gyurcsány Ferencnek köszönhettél, 2018-ban is és 2022-ben is” – tette fel a kérdést kommentben, mire Csárdi Antal azt írta, „András, sokkal jobban tisztellek annál, hogy valami bántót válaszoljak, de én veled és Péterrel ellentétben nem a kongresszusnak köszönhetem a mandátumot”.

A szócsata azonban itt nem ért véget, ugyanis Schiffer néhány sorral lejjebb kifejtette, hogy abban a választókerületben, ahol ő él a választójogával, a kutya sem ismeri Csárdit. Mint írta, az ellenzéki választók arra húzták be, akit a pártok nekik felkínáltak.

Elég ügyesen helyezkedtél ahhoz, hogy 2018-ban jelölt legyél egy olyan választókerületben, amihez semmi közöd nincsen, Ungár pedig elég ügyesen tárgyalt ahhoz, hogy végül te legyél az ellenzék jelöltje. Ennyi történt. Ha komolyan elhiszed, hogy személyedre (közjogilag persze hogyne) mentek azok a voksok, akkor nagyon el vagy tévedve. Ha az állítólagos elveidet nem zavarta 2018-ban Ungár kongresszusi döntést sértő háttértárgyalása Gyurcsánnyal, akkor most se légy olyan érzékeny: tudniillik 2018-ban pontosan olyan gátlástalan háttérkavarásnak lettél a kedvezményezettje, amiből nyílegyenesen következik a Rogánnal való háttérkavarás 2024-ben, aminek persze nem te vagy a kedvezményezettje

– fogalmazott Schiffer. 

Csárdi Antal megszólalt a bizonyítékokról

Mindeközben a 444 vasárnap megjelent interjújában Csárdi Antal többek között arról beszélt, hogy „nulla másodperc” alatt döntött a kilépésről, miután látott egy bizonyítékot arról, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke Rogán Antallal egyezteti a választási stratégiát. 

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egy számára „rendkívül megbízhatónak tartott személytől” kapott bizonyítékokat, ami szerinte igazolja, hogy még azelőtt, hogy a kongresszus döntött volna Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti támogatásáról, előrehaladott egyeztetések zajlottak Rogán, Vitézy és a párt vezetése, azaz Ungár Péter között. A bizonyítékkal kapcsolatban annyit elárult, hogy „ezer százalékig” biztos abban, hogy valós.

„Az az ellenzéki párt, amelyik a saját választási stratégiáját egyezteti a kormánypárttal, különösen abban a politikai helyzetben, amiben ma Magyarország van, teljes mértékben vállalhatatlan” – fejtette ki a lapnak, hozzátéve, hogy arról nincs tudomása, mikortól egyeztethettek stratégiát. Ő szeptember 12-én este látta a bizonyítékot, majd a következő hétfőn be is jelentette kilépését a közvetlen munkatársainak. 

Az Indexen is beszámoltunk arról, hogy augusztusban több tag – Vágó Gábor, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet – is úgy határozott, hogy kilép a pártból.