Magyar Péter: Nem hiszem, hogy lennének barátaim az Európai Parlamentben

2024.10.22. 12:38
A brüsszeli székhelyű Politico megállapította, hogy mi a közös Orbán Viktorban és Magyar Péterben: egyikük sem teljesen elkötelezett Brüsszel iránt. A lap kielemezte a Tisza Párt elnökének felemelkedését, majd arra a következtetésre jutott, hogy Magyar Péter Brüsszel számára esélyt jelent arra, hogy visszavezesse Magyarországot az Európai Unióba.

„Az euroszkeptikus magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és Európa-párti fő riválisa, Magyar Péter egy dologban mindenképp közös: egyikük sem teljesen elkötelezett Brüsszel iránt” – írja a Politico.

A lap szerint Magyar Péter konzervatív politikus, aki egykor Orbán Viktor belső köréhez tartozott, most azonban népszerű ellenzéki vezetőként veszi fel a versenyt vele. Mint felidézték, a 43 éves férfi pártja, a Tisza a júniusi európai parlamenti választáson a magyar szavazatok közel egyharmadát szerezte meg, Orbán pedig a legrosszabb politikai teljesítményt érte el 2010-es hatalomra kerülése óta. Magyar így európai parlamenti képviselő lett, a jobbközép Európai Néppártban ül – éppen abban, amelyből Orbán kilépett, mielőtt kirúgták volna – tették hozzá.

De ha Brüsszel azt hiszi, hogy biztos szövetségesre talált, Magyar Péter figyelmeztetést jelent – írja a lap.

„EU-pártiak vagyunk, de nem vagyunk vakok az EU hiányosságaival kapcsolatban” – mondta Magyar Péter a Politicónak. A szerzők szerint amikor a tömbnek a zöldmegállapodással, a migrációval és az uniós integrációval kapcsolatos politikájáról kérdezték, a magyar politikus hárította a kérdést.

A lap emlékeztetett, hogy Magyar Péter – a volt igazságügyi miniszter volt férje, aki korábban az Orbán-kormány csendes, magas rangú köztisztviselőjeként volt ismert – azzal nyerte meg a szavazókat, hogy kifejezte a magyar kormány korrupciójával és jogállamisági problémáival kapcsolatos aggályait.

Azt ígérte, hogy az EU zöld utat ad az esetlegesen többmilliárdos európai pénzalapoknak, amelyeket Brüsszel befagyasztott a magyarországi illiberális politika miatt a tudományos szabadságjogok, az igazságszolgáltatás függetlensége és az LMBTQ-ellenes törvények miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU minden politikájával egyetért

– fogalmaztak a szerzők.

A Politico arról ír, hogy Magyarnak a 2026 tavaszán esedékes országgyűlési választásokig van ideje megváltoztatni az ország EU-ellenes irányvonalát. Frissen megválasztott EP-képviselőként Brüsszelből fogja vezetni az akciót, és reméli, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök és az Európai Néppárt támogatását is élvezni fogja.

Benne látják az egyetlen esélyt

Azt is felidézték, hogy az EU előkészítette Magyar számára a terepet, hogy október elején Strasbourgban vitázzon Orbánnal, amikor mindketten részt vettek az Európai Parlament plenáris ülésén, a magyar miniszterelnök pedig kezet fogott Magyarral. „Egy évtized óta először tette ezt egy jelentős ellenzéki vezetővel” – tették hozzá.

Mint írják, Magyar ezt „történelmi eseménynek” nevezte, és úgy gondolja, hogy ez a szembenézés volt az első példa arra, hogy Von der Leyen és más néppárti politikusok hogyan támogathatják őt az országos választások előtt – és segíthetnek neki megkérdőjelezni azt a felfogást, hogy az „európai bürokrácia” a „magyar emberek ellensége”.

A Politico szerint Brüsszel számára Magyar Péter esélyt jelent arra, hogy visszavezesse Magyarországot az Európai Unióba, miután Orbán Viktor évek óta egyre inkább Eltávolodik.

Mint írják, Von der Leyen november 7-én Budapestre látogat, hogy részt vegyen az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján, a Tisza Párt elnöke pedig reméli, hogy ezt az alkalmat kihasználva négyszemközt találkozhat vele, valamint az Európai Bizottság elnöke újságírókkal és diákokkal is beszélhet az Erasmusról és az Európai Unióról.

Arra a kérdésre, hogy Von der Leyent és az Európai Néppártot szoros szövetségesnek tekinti-e, Magyar azt mondta: „Nem hiszem, hogy lennének barátaim az Európai Parlamentben” – idézte őt a Politico. „Vannak biztató jelek, de sem a Tiszának, sem a partnereinknek nem volt még elég lehetőségük”, hogy ezt bebizonyítsák – tette hozzá a Tisza Párt elnöke.