Orbán Viktor a Fidesz egyik szövetségesével tárgyalt Párizsban

2024.10.22. 21:16
A francia fővárosban tárgyalt Marine Le Pennel, a Patrióták Európáért EP-csoport alapítópártjának frakcióvezetőjével kedd este Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden délután megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével Párizsban, a francia Nemzetgyűlés épületében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A tárgyalás fő témája az európai migrációs helyzet volt.

Orbán Viktor kedden Révkomáromban is tárgyalt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, valamint Alekszandar Vucsics szerb elnökkel. Ezután Párizs felé vette az irányt, ahová Emmanuel Macron francia elnök hívta meg.

A találkozón a magyar miniszterelnök elmondta, hogy szerinte a nyugati vezetők pánikban vannak az illegális bevándorlás miatt, és hogy a pánikból csak rossz döntések születnek. A kormányfő szerint ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy lázadásközeli állapot van az Európai Unióban. Azt is elmondta, hogy van, aki már fellázadt, példaként említette a lengyel miniszterelnököt és a német kancellárt. Úgy véli, egyre többen fognak fellázadni, ami „szétveri nemcsak a migrációs paktumot, de az uniós együttműködést is.”

Az uniót szétfeszítő legnagyobb probléma a migráció

– mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy változtatni kell, „a migrációs paktumot ki kell hajítani”, és új megoldásokat kell találni, új szabályokat kell alkotni.