Orbán Viktor visszatér Budapestre, Magyar Péterék utcára vonulnak

2024.10.23. 06:02
Orbán Viktor miniszterelnök Zalaegerszeg és Veszprém után idén Budapesten tartja október 23-i beszédét. A Tisza Párt vonul, a Mi Hazánk Mozgalom a Turul-szobor védelmében tüntet szerdán.

A fővárosban az október 23-i programok 9 órakor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek. Egy órával később kinyitja kapuit az Országház, és 18 óráig ingyenesen látogatható a Szent Korona.

10:30-tól Orbán Viktor miniszterelnök a Millenáris Parkban mond beszédet.

A kormányfő 2022-ben Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadóünnepségén szólalt fel október 23-án. Orbán Viktor 2023-as beszédének helyszíne Veszprém volt.

A fővárosban emellett egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz a Hősök falánál, valamint megemlékezés a 301-es parcellánál, és ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum.

Magyar Péterék vonulnak

A Tisza Párt október 23-i eseménye 15 órakor kezdődik a Bem József-szobornál, ahonnan a Széna térre vonulnak. A Széna téren 16.30-kor folytatódik a megemlékezés. Az esemény leírásában ugyan nem szerepel, de valószínűleg beszédet mond Magyar Péter.

Miről beszélhet Orbán Viktor és Magyar Péter október 23-án? A választ elemző segítségével kerestük ebben a cikkben.

A Mi Hazánk Mozgalom tizenhét „hazafias szervezet eddig nem látott összefogásával” demonstrál a hegyvidéki Turul-szobor védelmében 15 órától. Az eseményen felszólal:

  • Pongrátz András 1956-os szabadságharcos,
  • Raffay Ernő történész,
  • László Attila pilisi polgármester, a MÖM tiszteletbeli vezetője,
  • Molnár-Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya,
  • Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke
  • és Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

A Momentum Mozgalom a Magyar Rádió épületéhez szervezett eseményt. A program 19.30-kor kezdődik, 19.56-kor egy perc néma csenddel emlékeznek a szabadságharcosokra. Az egyik felszólaló Tompos Márton, a Momentum elnöke lesz.

A Demokratikus Koalíció az Ötvenhatosok terén emlékezik meg a forradalomról, ahol Gyurcsány Ferenc sajtónyilatkozatot tesz, majd a párt elnökségének tagjaival együtt elhelyezi az ünnepi koszorút az emlékműnél.

A Jobbik a Mansfeld Péter parkban tart tiszteletadást, amelyen felszólal Brenner Koloman, a párt elnökhelyettese.

Az MSZP október 22-én tartotta megemlékezését a kaposvári Nagy Imre-szobornál, ahol beszédet mondott Komjáthi Imre pártelnök. A Párbeszéd – Zöldek is keddre időzített, Barabás Richárd társelnök vezetésével Göncz Árpád óbudai szobránál koszorúztak.