Kovács Zoltán: Kijelenthető, hogy a Partizán a Tisza Párt politikai érdekeit szolgája ki

ZS 7277
2024.10.23. 18:24
Orbán Viktor miniszterelnök Millenárison tartott 1956-os megemlékezése után adott interjút az Indexnek Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki kifejtette véleményét az Európai Unióról, majd az orosz–ukrán háborúról is, ezt követően pedig elárulta, hogy szerinte a 21 Kutatóközpont által készített közvélemény-kutatást igazából a Tisza Párt rendelte meg, csak a Partizánon keresztül.

Orbán Viktor a Millenárison tartotta az idei 1956-os megemlékezését, amelyet egy családi nappal kötöttek egybe. Az eseményre érkező vendégek szabadon sétálhattak a parkban, a sajtónak azonban nem volt ilyen szerencséje, ugyanis az újságírókat és a fotósokat beterelték egy elzárt területre, ahonnan az ünnepi előadás és a miniszterelnök beszéde alatt nem mehettek ki, csak miután véget értek a hivatalos programok, azután léphettek be a park többi részébe.

Ez a felállás nem sok reményt adott arra, hogy bármely kormánypárti politikust megszólítsunk, viszont a színpad mellett, a kordonok mögött megláttuk Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt, aki kérésünkre interjút adott, és segített értelmezni a miniszterelnök beszédét.

Kovács Zoltán: Nem működik demokratikusan az Európai Unió

Orbán Viktor beszédében kitért arra, hogy a magyar egy nagyon nyakas nép, de a bajban összefog, ahogyan azt az árvíz idején is láthattuk, így akkor is összetartanak, amikor meg kell védeni a hazát.

A határokat az illegális bevándorlóktól kell megvédeni, a hazát pedig azoktól kell megvédeni, akik a magyar szuverenitást semmibe véve idegen érdekeket akarnak ráerőltetni Magyarországra

– fogalmazott Kovács Zoltán.

Az államtitkár szerint az Európai Unió működésének alapelve mind politikai, mind jogi értelemben a konszenzus, de vannak olyanok, akik ezt az alapelvet áthágva megpróbálják ráerőszakolni a kormányokra az olyan rossz döntéseket, mint amilyen rossz döntéseket hoznak a migrációs politikában.

Mindenki felszólalt a migrációs politika ellen Lengyelországtól Franciaországig, Görögországtól Németországig. Ez látványosan mutatja, van mitől megvédeni az országot

– jegyezte meg az államtitkár.

Kovács Zoltántól megkérdeztük, mit gondol arról, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozáskor Magyarország elfogadta, hogy amikor a demokratikusan működő Európai Parlament többsége dönt, az alakítja ki a konszenzust, így mi nem szegjük-e meg az alapelveket azzal, hogy ellenállunk.

Bárcsak ez így lenne, bárcsak demokratikusan működne

– reagálta az államtitkár, aki szerint az elmúlt években látható, hogy az Európai Bizottság és más európai szervek egyre nagyobb befolyást szereznek, ezzel egyre jobban eltávolodik az unió attól az alapszövegtől, amelyet Magyarország a csatlakozáskor elfogadott.

Történelmi hazugság párhuzamot vonni ’56 és az ukrajnai háború között

Orbán Viktor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 70 évben még soha nem álltunk ennyire közel egy újabb világháborúhoz. Ilyen kiélezett történelmi pillanat pedig ismét feleleveníti Magyarország utolsó fegyveres konfliktusának, 1956-nak az emlékét.

1956 ma azt üzeni a magyaroknak, hogy mindenképpen ki kell állniuk a saját szabadságukért még a túlerővel szemben is, és egészen addig ki kell tartani, amíg az emberi erőfeszítésnek van értelme

– fogalmazott Kovács Zoltán.

Orbán Viktor beszédében kitért arra, hogy az ukrán–orosz konfliktusban a nyugati hatalmak rengeteg pénzt költenek arra, hogy Ukrajna kitartson az oroszokkal szemben. Látszólag ez összecseng azzal, amit az államtitkár mondott, de ő erre a felvetésre közölte, hogy a mostani háborút és a magyar szabadságharcot nem szabad összemosni.

Az ukránok valóban éppen ezt teszik. Azt viszont szeretném tisztázni, hogy párhuzamot vonni ’56 és a mostani háború között történelmi hazugság, a kettőnek ugyanis semmiféle köze nincs egymáshoz

– mondta az államtitkár, majd hozzátette, sem a miniszterelnök, sem az ő politikai közösségük soha nem mondott olyat, hogy az ukránoknak nincs joguk megvédeni magukat, „sőt, ez kötelességük”.

Kovács Zoltán szerint az tény, hogy Oroszország a nemzetközi szerződéseket felrúgva megtámadta Ukrajnát, a nagy kérdés viszont az, mi okozta azt, hogy ez megtörténhetett, mert erről érdemes beszélni, és ebből kell következtetéseket levonni.

A Partizánon keresztül rendelte meg a friss közvélemény-kutatást a Tisza Párt

Szerda reggel látott napvilágot a Partizán megrendelésére, a 21 Kutatóközpont által készített közvélemény-kutatás, amely szerint a biztosan szavazók körében a Tisza Párt két százalékkal megelőzné a Fideszt, ha most hétvégén tartanának választásokat. Az államtitkár szerint azonban az ilyen felmérésekkel nem kell foglalkozni, ugyanis ezek pártpolitikai célokból készülnek.

Nagyon szeretjük a közvélemény-kutatásnak álcázott politikai akciókat, amelyeknek nyilvánvaló politikai célkitűzései vannak

– fogalmazott Kovács Zoltán.

Az államtitkár szerint az nem számít, hogy a felmérést nem egy párt rendelte meg, hanem a Partizán nevű YouTube-csatorna, ugyanis szerinte a Partizán nyilvánvalóan politikai érdekeket szolgál ki.

Kovács Zoltán szerint kijelenthető, hogy a Partizán nyíltan a Tisza Pártot támogatja.

„Nyilván ön is szokta nézni, hallgatni a Partizánt, nem nehéz megállapítani, hogy nem a nemzeti szuverenitás védelméért szoktak dolgozni” – mondta az államtitkár, majd kifejtette, hogy a 21 Kutatóintézet felmérése egyértelműen egy párt által a Partizánon keresztül megrendelt politikai akció.

(Borítókép: Kovács Zoltán 2024. október 23-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)