Kiderült, mennyivel lesz drágább a tavalyinál a karácsonyi vacsora

2024.11.08. 16:34
Az ünnephez közeledve egyre inkább foglalkoztatja a lakosságot, hogy mennyivel lesz drágább az idei karácsony a tavalyinál. Az elmúlt hat évben Magyarországon duplájukra emelkedtek az élelmiszerárak, azonban elemzők szerint idén év végén már nem kell drasztikus áremelkedéssel számolni. Ugyan néhány termék ára kissé emelkedhet, a legfontosabb családi étkek hozzávalóinak ára a tavalyi szinten marad.

Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon, miközben az Európai Unióban átlagosan csak 40 százalékos drágulásról számoltak be. A hazai élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomban kiemelkedő időszak az utolsó negyedév, főként az ünnepek miatt, így most mindenkit az érdekel, hogy mennyire lesz drága az idei karácsony.

Szeptemberben az élelmiszer-inflációs adat 3,7 százalékos drágulást mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami az idén mért legmagasabb érték volt, de Héjja Csaba, az MBH elemzője szerint elsősorban a kötelező akciózás kivezetésének tudható be  – írja a Blikk.

Héjja elmondása szerint év végéig már nem számítanak az élelmiszer-infláció érdemi gyorsulására, nagyobb mértékű növekedésére, azonban lehetnek olyan tételek – például a friss gyümölcs, a tojás és a tejtermékek –, amelyek drágulhatnak.

Ennek ellenére összességében nem várható, hogy a tavalyinál sokkal drágább lesz a karácsonyi vacsora.

Már csak azért sem, mert továbbra is gyenge a kereslet.

Kacsa bőven lesz, de mennyiért?

A lap szerint a magyar lakosság évente megközelítőleg 3 kilogramm kacsahúst és 0,7-1 kilogramm libahúst fogyaszt, de ennek nagy részét Márton-napon és karácsonykor. Az Auchan éppen ezért jelentette be, hogy már a Márton-napot megelőző hetektől egészen karácsonyig bővített választékot kínálnak friss kacsa- és libatermékekből.

A friss hús mellett a húskészítményekből is bővebb lesz a kínálat az ünnepek előtt. Az áruházlánc kizárólag hazai beszállítóktól, köztük kisebb családi üzemektől veszi a kacsa- és libatermékeket, ami garancia a frissességre és a minőségre.

A friss hízott libacombot most 48 százalékkal olcsóbban, 3199 forint/kg áron adják november 13-ig.

Kiderült az is, hogy az utóbbi időszakban az egész kacsa vagy liba helyett főként előkészített, darabolt és konyhakész termékeket kínálnak.

A hal ára nem változik

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője elmondta a Blikknek, hogy ugyan az aszály a haltermelésnek sem kedvezett az ország minden részén, bőséges lesz a kínálat az ünnepi időszakban, és az árak sem változnak. Ugyanannyiért vehetjük a halat, mint tavaly karácsonykor.

Azt is elmondta, hogy mivel a nagy meleg miatt sokat mozogtak a halak, valamint a kukorica is drága volt, nem fogunk zsíros halhússal találkozni a pultokon, szép, izmos lesz a választék.

Bőven lesz tavi ponty és szürke harcsa, valamint intenzíven tenyésztett afrikai harcsa, tokféle, kisebb mennyiségben pedig süllő is.

A sertés ára sem emelkedik

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a sertéshúsról szólva elmondta, hogy drasztikus árváltozással nemigen kell számolni a sertés- és sertéshústermékek tekintetében a következő hónapokban.

A piaci folyamatokban nincsenek érdemi mozgások, aminek eredménye, hogy a legfontosabb sertéshús termékeket a tavaly év végi árhoz hasonló szinten vásárolhatjuk meg november és december folyamán.

Az egytelen kivétel a sertéscomb, amin tavaly ilyenkor még ársapka volt, így olcsóbban lehetett hozzájutni. Az árstop megszűnése azonban visszaterelte a normál piaci árszintre, ami érdemben magasabb a tavaly év véginél.