Kiderült, mennyivel lesz drágább a tavalyinál a karácsonyi vacsora
További Belföld cikkek
- Orbán Viktor elárulta, hogy mivel kezdett foglalkozni 2009-ben
- A csúcsforgalomban füstölt el egy villamos Budán
- Tizenhárom autó ütközött az M6-oson, teljesen megbénult a forgalom
- Kiderült, miért növekednek folyamatosan a várólisták Magyarországon
- Légvédelmi eszközöket telepítenek Magyarország északkeleti részébe, a honvédek is készenlétben vannak
Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon, miközben az Európai Unióban átlagosan csak 40 százalékos drágulásról számoltak be. A hazai élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomban kiemelkedő időszak az utolsó negyedév, főként az ünnepek miatt, így most mindenkit az érdekel, hogy mennyire lesz drága az idei karácsony.
Szeptemberben az élelmiszer-inflációs adat 3,7 százalékos drágulást mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami az idén mért legmagasabb érték volt, de Héjja Csaba, az MBH elemzője szerint elsősorban a kötelező akciózás kivezetésének tudható be – írja a Blikk.
Héjja elmondása szerint év végéig már nem számítanak az élelmiszer-infláció érdemi gyorsulására, nagyobb mértékű növekedésére, azonban lehetnek olyan tételek – például a friss gyümölcs, a tojás és a tejtermékek –, amelyek drágulhatnak.
Ennek ellenére összességében nem várható, hogy a tavalyinál sokkal drágább lesz a karácsonyi vacsora.
Már csak azért sem, mert továbbra is gyenge a kereslet.
Kacsa bőven lesz, de mennyiért?
A lap szerint a magyar lakosság évente megközelítőleg 3 kilogramm kacsahúst és 0,7-1 kilogramm libahúst fogyaszt, de ennek nagy részét Márton-napon és karácsonykor. Az Auchan éppen ezért jelentette be, hogy már a Márton-napot megelőző hetektől egészen karácsonyig bővített választékot kínálnak friss kacsa- és libatermékekből.
A friss hús mellett a húskészítményekből is bővebb lesz a kínálat az ünnepek előtt. Az áruházlánc kizárólag hazai beszállítóktól, köztük kisebb családi üzemektől veszi a kacsa- és libatermékeket, ami garancia a frissességre és a minőségre.
A friss hízott libacombot most 48 százalékkal olcsóbban, 3199 forint/kg áron adják november 13-ig.
Kiderült az is, hogy az utóbbi időszakban az egész kacsa vagy liba helyett főként előkészített, darabolt és konyhakész termékeket kínálnak.
A hal ára nem változik
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője elmondta a Blikknek, hogy ugyan az aszály a haltermelésnek sem kedvezett az ország minden részén, bőséges lesz a kínálat az ünnepi időszakban, és az árak sem változnak. Ugyanannyiért vehetjük a halat, mint tavaly karácsonykor.
Azt is elmondta, hogy mivel a nagy meleg miatt sokat mozogtak a halak, valamint a kukorica is drága volt, nem fogunk zsíros halhússal találkozni a pultokon, szép, izmos lesz a választék.
Bőven lesz tavi ponty és szürke harcsa, valamint intenzíven tenyésztett afrikai harcsa, tokféle, kisebb mennyiségben pedig süllő is.
A sertés ára sem emelkedik
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a sertéshúsról szólva elmondta, hogy drasztikus árváltozással nemigen kell számolni a sertés- és sertéshústermékek tekintetében a következő hónapokban.
A piaci folyamatokban nincsenek érdemi mozgások, aminek eredménye, hogy a legfontosabb sertéshús termékeket a tavaly év végi árhoz hasonló szinten vásárolhatjuk meg november és december folyamán.
Az egytelen kivétel a sertéscomb, amin tavaly ilyenkor még ársapka volt, így olcsóbban lehetett hozzájutni. Az árstop megszűnése azonban visszaterelte a normál piaci árszintre, ami érdemben magasabb a tavaly év véginél.