Pécsen is eldőlt, ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje

2024.02.24. 06:29
Csizmadia Pétert, a helyi közgyűlés frakcióvezetőjét jelöli polgármesterként a kormánypárt Pécsett, miután a a Fidesz pécsi szervezete nagy többségben támogatta őt.

„Szívből köszönöm a Fidesz pécsi szervezetének bizalmát, elsöprő erejű támogatását! A polgármesterjelöltséget elfogadom!” – írta Facebook-oldalán Csizmadia Péter, a Fidesz helyi közgyűlésének frakcióvezetője.

Bár Csizmadia Péter formálisan még nem a Fidesz polgármesterjelöltje, a helyi szervezet döntését ugyanis a párt országos vezetésének is jóvá kell még hagynia, de a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Hoppál Péter már gratulált is a megválasztásához, így borítékolható, hogy nem emelnek majd kifogást ellene a központban.

Csizmadia Péternek nem lesz könnyű dolga a júniusi önkormányzati választáson, 2019-ben ugyanis a pécsiek jelentős fölénnyel a baloldali összefogás által támogatott Péterffy Attilát választották meg a település vezetőjének a Fidesz akkori jelöltjével, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó Vári Attilával szemben, ő pedig már korábban bejelentette, hogy újraindul a posztért.

Győrben is bejelentették a kormánypárti indulót

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Fidesz helyi szervezete Győrben is bejelentette, hogy a jelenlegi polgármestert, Dézsi Csaba Andrást indítja a júniusban esedékes önkormányzati választáson.

A városvezető a közösségi médiában úgy fogalmazott: „100 igen; 1 nem és 1 tartózkodás mellett a Fidesz Győri Szervezetének tagsága arra szavazott, hogy 2024-től folytassam a 2020-ban megkezdett polgármesteri munkámat! Köszönöm a bizalmat.”

A polgármesterjelölt mellett arról is döntöttek, hogy kik induljanak a Fidesz–KDNP színeiben az egyéni választókörzetekben.

Győrben egyre több a bejelentés: a korábbi polgármester, Borkai Zsolt visszatérne a város élére, valamint egy újságíró, Pintér Bence is ringbe száll. Egyelőre nem világos, hogy ki lesz az ellenzék közös jelöltje – ha lesz egyáltalán –, a helyzetről  itt írtunk  bővebben.