Karácsony Gergely szerint orosz mintájú lejárató kampányt indítottak ellene

2024.03.12. 20:26
Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden hivatalosan is kitűzte a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját. A bejelentésre Karácsony Gergely főpolgármester is reagált, hozzátéve, hogy városvezetői ambícióitól még az ellene indult lejárató kampány sem tántorítja el.

Mint írtuk, kedden hivatalosan is kiírta Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját. A közlemény szerint a választásokra június 9-én kerül sor, míg a kampányidőszak április 20-án veszi kezdetét.

A bejelentésre Karácsony Gergely is reagált, hozzátéve, hogy minden bizonnyal ezután nagyobb fokozatba kapcsolják az ellene indult „orosz mintájú lejárató kampányt”.

Hírek szerint egy fideszes ügyvéd jár körbe előzetesben ülő gyanúsítottak között, vádalkut ajánlva nekik, ha hamis terhelő vallomást tesznek rám. Előre üzenem mindenkinek, hogy nem fognak eltántorítani

– hangsúlyozta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony Gergely arra is reagált, hogy a Fidesz–KDNP még nem jelentette be hivatalosan a főpolgármester-jelöltjét: „ 89 nappal a választás előtt a Fidesznek nincs üzenete, csak hadüzenete Budapestnek” – fogalmazott.

Szentkirályi Alexandra lehet a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje?

Mint írtuk, politikai elemzők szerint a Fidesz nem igazán találja, kit indíthatna Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért. A Századvég elemzője szerint Karácsony Gergely bizonyos esetekben leváltható.

A leendő főpolgármester-jelöltekről Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet elnöke és Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója is kifejtette véleményét. 

Závecz szerint a Fidesz már elveszítette a lehetőségét, hogy a bejelentett jelöltjével – akár Szentkirályi Alexandra lesz az, akár más – meggyőzze a bizonytalan szavazókat, akik ugyan elégedetlenek Karácsonnyal, de csak vékony szállal kötődnek a Fideszhez. Megjegyezte, sokáig már nem tologathatják a bejelentést, hiszen az „rendezetlenségre utalna”. 

Kiszelly Zoltán szerint a Fidesz jelöltje akár győzelmet is hozhat.

Vitézy Dávid hétfő reggel közölte, hogy legkésőbb március végéig dönt arról, hogy indul-e a 2024-es önkormányzati választáson.