A politikai elemzők szerint is leváltható Karácsony Gergely

2024.03.12. 08:45
Politikai elemzők szerint a Fidesz nem igazán találja, hogy kit is indíthatna Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért, míg Vitézy Dávid kivár az indulása bejelentésével, amíg a Fidesz nem dönt a kandidáltjáról. A Századvég elemzője szerint pedig akár még le is váltható Karácsony, ha a csillagok megfelelően állnak.

Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet elnöke és Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója is kifejtette véleményét Karácsony Gergely főpolgármester esélyeiről, Vitézy Dávid lehetséges indulásáról és arról, hogy a Fidesz vajon elkésett-e azzal, hogy bejelentse jelöltjét. 

Závecz szerint a Fidesz már elveszítette a lehetőségét, hogy a bejelentett jelöltjével – akár Szentkirályi Alexandra lesz az, akár más – meggyőzze a bizonytalan szavazókat, akik ugyan elégedetlenek Karácsonnyal, de csak vékony szállal kötődnek a Fideszhez. Szerinte nem lesz már ideje felépíteni a kormánypártnak egy komplett kampányt a jelölt köré, és már csak azoktól fogják behúzni a biztos szavazatokat, akik akkor is a Fideszre szavaznának, ha csak egy nappal a voksolás előtt jelentenék be az indulót, és teljesen mindegy, ki lenne az.

Mindemellett megjegyzi, hogy sokáig már nem tologathatják a bejelentést, hiszen az „rendezetlenségre utalna”, és a kegyelmi ügy miatt amúgy is

megcsappant a Fidesz népszerűsége az elmúlt időszakban – a Republikon Alapítvány mérései szerint 6 százalékkal.

Závecz véleménye az, hogy a Fidesz már nem is nyerni akar, hanem csak „kimaxolni a listát”, amely olyan 40 százalék körüli szavazatgyűjtést jelent.

Kiszelly Zoltán egyetért, hogy 40 százalék körül teljesíthet a Fidesz jelöltje, viszont véleménye szerint ez akár győzelmet is hozhat a kormánypárt indulójának, ha kedvezően alakul a szavazás. Úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz nem teheti meg, hogy ne indítson senkit a főpolgármesteri székért, hiszen „komoly kormánypártnak kell egy saját jelölt” – még akkor is, ha felröppentek a pletykák, hogy ez a jelölt visszaléphet Vitézy Dávid javára, már ha Vitézy egyáltalán elindul a posztért.

Kiszelly azt mondja az ATV cikke szerint, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem adta még fel Budapestet, de biztos benne, hogy nem a március 15-ei beszédében fogja megnevezni az indulóját. Szerinte Szentkirályi még mindig a kalapban van – mindig ott is volt –, hiszen Orbánéknak olyan jelölttel kell előrukkolni, akit ismernek az emberek és 

olyan népszerű, praktikus, pozitív témákról, ügyekről beszél, melyeknél nincs ideológiai vagy párttörésvonal, hanem mindenkihez szól

– Szentkirályi Alexandra pedig pont ilyen jelölt lenne. Ráadásul úgy véli, hogy ha a Fidesz jelöltje 40 százalék fölött teljesít majd június 9-én, Vitézy pedig – ha indul – behúzza a szavazatok 21 százalékát, akkor Karácsony Gergely leváltható.

Mire vár Vitézy Dávid?

Az LMP által indítani kívánt Vitézy azt nyilatkozta, hogy március 31-ig fog dönteni arról, hogy ringbe száll-e Budapest főpolgármesteri tisztségéért, de Závecz Tibor szerint inkább arra vár, hogy a Fidesz végre bejelentse a saját indulóját. Viszont úgy véli, hogy ha az igen mellett dönt, akkor egyáltalán nem biztos, hogy Karácsonytól vonna el szavazatokat és az esélyeit gyengítené, 

inkább a fideszeset, az általa a kormányban betöltött tisztségek miatt

– véli az intézet elnöke. „Vitézy esetében szavazatelvonás is van és plusz szavazatszerzési potenciál is. Elcsipegethet sokkal többet egy még meg nem nevezett fideszes jelölttől, mint ha már ismerjük a jelöltet” – véli Závecz, aki hozzátette, hogy „az adatok ismeretében nincs meg a bátorsága a potenciális főpolgármester-jelölteknek, hogy kiálljanak Karácsonnyal szemben”.

Ahogy azt fentebb kifejtettük, Kiszelly nem számít arra, hogy a Fidesz jelöltje visszalépne abban az esetben, ha Vitézynek esélye lenne legyőzni Karácsonyt, nagyjából azt prognosztizálja, hogy ha az LMP jelöltje ringbe száll, akkor a szavazatok 20–21 százalékát sikerülhet begyűjtenie. Ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a fideszes jelölt szélárnyékból beelőzze a jelenlegi főpolgármestert.