Karácsony Gergely szerint a Fidesznek nem ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete

2024.03.14. 20:25
Karácsony Gergely csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. A főpolgármester reagált Szentkirály Alexandra főpolgármester-jelöltségére, valamint Tarlós István volt főpolgármester két héttel ezelőtt tett kijelentéseire a kitüntetett bicskei igazgatóról, továbbá a mini-Dubaj-beruházással kapcsolatos Budapesti Lakógyűlésről is beszélt.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált arra, hogy a Fidesz budapesti választmánya csütörtökön egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének.

A főpolgármester elmondta, neki teljesen mindegy, ki a kormánypártok jelöltje, mert nem a jelölttel van problémája, hanem a Fidesszel. Szerinte a kormány Budapestet „egy bűnös városnak” tartja, és hozzátette, hogy a kormányszóvivő jelölése egy szimbolikus választás, „mert ő nem Budapest szóvivője lesz, hanem a kormányé”.

Karácsony Gergely a műsorban arra is kitért, pozitív fejleménynek tartja, hogy Baranyi Krisztina lesz a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listavezetője a Fővárosi Közgyűlésben.

A főpolgármester-választással kapcsolatban elmondta, hogy a politikának, amiben Karácsony Gergely hisz, nagy többsége van a budapestiek között.

A főpolgármester szerint nagyon kemény kampány lesz az idei, amelyen nem érdemi viták lesznek. Mint mondta, a fideszes kampány nem arról fog szólni, hogy mit akarnak csinálni Budapesten, hanem „egy propagandahadjárat lesz”, hozzátéve azt is, hogy szerinte a Fidesznek „nem ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete”.

Abszurd, kicsinyes vita

A műsorban kitértek Tarlós István volt főpolgármester két héttel ezelőtti nyilatkozatára, amelyben azt mondta, hogy Karácsony Gergely 2019-ben, amikor eltörölte a Bárczy-díjat, amellyel a bicskei gyermekotthon igazgatóját tüntették ki, már tudnia kellett a pedofilügyről, és már akkor belső vizsgálatot kellett volna indítania.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem szeretne belemenni ezekbe a kicsinyes vitákba, mert abszurdnak tartja, hogy a volt főpolgármester – aki 9 évig vezette a várost, akkor, amikor egy fővárosi intézmény igazgatója pedofil bűncselekmények sorozatát követte el – most arról beszél, hogy a jelenlegi városvezetésnek kellett volna ezzel az üggyel foglalkoznia.

Elmondása szerint a kegyelmi botrány hívta fel a figyelmét arra, hogy milyen iratok vannak a Városházán. Majd hozzátette azt is, hogy Tarlós István állításával ellentétben az akkori városvezetés nem feljelentést tett a rendőrségen, csak bejelentést.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „ez egy súlyos aránytévesztés”, és ha „én lettem volna a polgármester, amikor ez történt, akkor most börtönben ülnék”.

Karácsony Gergely úgy látja, Tarlós István nagyon rossz kommunikációt folytat azzal, amikor azt mondja, hogy hülyeség volt a bicskei igazgató kitüntetése, ugyanis az egy nagyon bántó dolog az áldozatok számára.

A mini-Dubaj-projekttel kapcsolatban a főpolgármester elmondta, hogy szerinte Budapestnek kellene megmondania, hogy mit akar látni Rákosrendezőn, és nem tartja jó döntésnek azt, hogy a kormány csak átadja azt az értékes területet a beruházónak, és nem szabja meg, hogy mi épüljön ott. Éppen ezért indítják el a második Budapesti Lakógyűlést, hogy ki kérjék a lakosok véleményét a rákosrendezői beruházással kapcsolatban.

A főpolgármester végül arról is beszélt, hogy március 15-én a Szabad sajtó úton Alekszej Navalnij özvegye is üzenetet mond. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azért keresték meg Julia Navalniját, mert elkeserítőnek tartja, hogy a kormánypárti képviselők ülve maradtak, amikor a parlamentben megemlékeztek Alekszej Navalnijról.