Legutóbb alig több mint háromszáz szavazat döntött, most is kiélezett a verseny

DSC0968
2024.03.23. 16:38
A 2024-es ellenzéki előválasztások sora március végén Budafok-Tétényben indult. A kerületben legutóbb alig több mint háromszáz szavazat döntött a kormánypárti polgármesterjelölt javára, akinek június 9-i kihívójáról hivatott dönteni az előválasztás.

A 2019-es önkormányzati választáson Budapest XXII. kerületében 54,29 százalékos részvétel mellett rendkívül szoros végeredmény született. Karsay Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje mindössze 312 szavazattal győzte le Havasi Gábort, akit több ellenzéki párt is támogatott:

  1. Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP): 11 311 szavazat
  2. Havasi Gábor (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP): 10 999 szavazat
  3. Iván János (Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete): 1181 szavazat

Budafok-Tétényben csütörtökön kezdődött az ellenzéki előválasztás, amely vasárnap ér véget. A polgármesterjelölti pozícióra aspirálók:

  • A momentumos Havasi Gábor,
  • valamint a DK-s Perlai Zoltán, akit támogat az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is.

Havasi Gábor az előválasztást megelőzően nyílt levélben fordult Perlai Zoltánhoz, amelyben többek között arról írt, „remélni tudom, hogy a tegnap a 22. kerületben indított robothívások, amelyek szerint ezen az előválasztáson a Fidesz és a DK jelöltjei közül lehet választani, nem a ti irodátokban készültek. Én úgy érzem, te most valamiért nem a kerület jövőjével foglalkozol, hanem velem, ez pedig rossz irány”. Perlai Zoltán erre válaszul leszögezte: „Sem én, sem a DK nem tudunk olyan »robothívásról«, amelyben bárki azt állítaná, hogy a budafoki előválasztáson a DK jelöltje, azaz jómagam egy fideszes jelölttel mérném össze az erőmet”. Az összezörrenés részleteiről itt írtunk.

Magyar Györgytől megtudtuk, hogy a Civil Választási Bizottság ezúttal nem vett részt az előválasztás szervezésében és lebonyolításában. Az ügyvéd egyébként hangsúlyozta, hogy a CVB nem politikai szervezet, a jelöltállításba, valamint a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti viszonyba sem avatkozik bele, de ahol felkérik, ott biztosítja a hitelességet és a transzparenciát, emellett pedig igazolják a szavazás tisztaságát is.

A közzétett térképek alapján Budafok-Tétény hat pontján állítottak fel előválasztási szavazósátrakat, valamint előregisztráció után (ami már lezárult) online is lehet szavazni.

Havasi Gábor: Érdemes a legesélyesebb jelöltet választani

Havasi Gábor lapunk kérdésére elmondta: minél magasabb lenne a részvétel, annál boldogabb lenne, bázisnak a 2019-es ferencvárosi előválasztás részvételi arányát tekintik. Baranyi Krisztina azt az előválasztást körülbelül 5 százalékos részvétel mellett nyerte.

A momentumos politikus megemlítette azt is, hogy az előválasztás részletszabályairól a Momentum és a DK állapodott meg, a lebonyolításban is az ő aktivistáik vesznek részt.

Hat ellenzéki párt közösen indul az önkormányzati választáson a kerületben, az előválasztás tétje a polgármesterjelölt személye. Érdemes az önkormányzati választásra a legesélyesebb jelöltet választani, ami minden választói visszajelzés alapján én vagyok

– hangsúlyozta Havasi Gábor.

Perlai Zoltán: Változást szeretnék a kerület hangulatában, közéletében

Perlai Zoltán a részvételre vonatkozó kérdésünkre elárulta, ő is minél magasabbat szeretne, arra számítanak, hogy ma estig eléri a körülbelül háromezret a szavazatok száma, és mivel holnap délig lehet voksolni, plusz pár százan még felkereshetik a sátrakat.

A DK jelöltje arról is beszélt, hogy

változást szeretnék a kerület hangulatában, közéletében. Számos olyan programelemünk van, ami kicsit más irányba állítaná a kerület szemléletét, ilyen az óvodapedagógusok, a pályakezdők megbecsülése, bérlakásépítések vagy a szociális támogatások átszervezése. 18 évnyi fideszes városvezetés után a kerület lakói azt érzik, hogy az önkormányzat jelenlegi vezetése ügygondnokként vezeti a kerületet, körülbelül rutinból, de új ötletekre, kreativitásra és szemléletbeli változásra van szükség.

A kerületet 2014 óta vezető, kormánypárti Karsay Ferenc idén is újrázásra készül.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)