Az Európai Zöld Párt elhatárolódik az LMP döntésétől, mely szerint Vitézy Dávidot támogatja a párt

Untitled-4
2024.03.25. 13:50
Nem tetszett az Európai Zöld Pártnak, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja nem Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert, hanem Vitézy Dávid közlekedési szakembert támogatja a közelgő önkormányzati választásokon. Ungár Péter szerint Karácsony Gergely külföldi lobbitevékenységgel próbálja befolyásolni a választásokat.

Az Európai Zöld Párt (EGP) Európa-párti és demokráciapárti mozgalomként elkötelezetten küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje ellen – olvasható a párt hétfői közleményében, amelyben kijelentik:

Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester második budapesti győzelme nélkülözhetetlen darabja ezen Európa-párti és demokratikus célok elérésének.

„Egyik tagpártunk, a Magyarország Zöld Pártja (LMP) döntése, hogy Vitézy Dávidot, a Fidesz-kormány volt államtitkárát támogatja főpolgármester-jelöltként, egyértelműen ellentétes ezekkel a célokkal” – áll a közleményben, amelyben kijelentik, mindezek fényében az Európai Zöld Párt egyértelműen támogatja Karácsony Gergely polgármestert a közelgő önkormányzati választásokon, és

elhatárolódik az LMP döntésétől.

Az EGP elővigyázatosságból felfüggeszti politikai együttműködését az LMP-vel az európai uniós választási kampány idejére, és továbbra is figyelemmel kíséri a további fejleményeket.

Ungár Péter szerint ez nem lesz sikeres

Ungár Péter, az LMP társelnöke az Index megkeresésére reagált az EGP közleményére, mint mondta, általában az Európai Zöld Pártnak nincs hatásköre azzal kapcsolatban, hogy egy konkrét tagállamban egy önkormányzati választáson egy tagpárt kit támogat.

Nem pontosan értem, hogy ők miért gondolják, hogy ehhez ilyen szinten közük van. Nincsenek az információk birtokában, valójában nem hagyták magukat érvekkel meggyőzni, az egész arról szólt, hogy Karácsony Gergely külföldi lobbitevékenységgel próbálja befolyásolni a budapesti választásokat

– mondta Ungár Péter. Hozzátette, szerinte ez nem lesz sikeres. Úgy véli, a budapesti választók azt szeretnék, ha a pártpolitikai csatározások helyett valójában a város ügyeiről lenne szó.

(Borítókép: Vitézy Dávid és Ungár Péter. Fotó: Vitézy Dávid, Kaszás Tamás / Index)