Döntött a józsefvárosi ellenzék zöme: megvan a közös polgármester-jelölt

2024.04.02. 21:59
„Megszületett a megállapodás a józsefvárosi választási szövetségről. Azok a jelölő szervezetek, akik részt vettek a tárgyalásokon, közösen indulnak a 2024-es önkormányzati választáson, polgármester-jelöltjük pedig Pikó András” – közölte a Facebook-oldalán Pikó András józsefvárosi polgármester.

Pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy (egy másik kerület mellett) Józsefvárosban is kérdéses, hogy az ellenzéki pártok beállnak-e egyetlen jelölt mögé.  

A baloldali összefogásban érdekelt pártok ugyanis Erzsébetvárosban és Józsefvárosban is változtatnának a 2019-ben győztes csapaton, ez pedig leginkább az MSZP-nek fáj, de a Párbeszéd is nehezményezi. 

A jelek szerint ez a kérdés mostanra legalább részben rendeződött. Pikó András ugyanis azt írta a bejegyzésében: „A C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület, a Demokratikus Koalíció, az LMP - Magyarország Zöld Pártja, Momentum Mozgalom, a Párbeszéd - Zöldek és a Szikra Mozgalom is elkötelezettek amellett, hogy folytatódjon Józsefvárosban az a megkezdett munka, ami egy szolidáris, zöld, fejlődő, közösségi, gyerekbarát otthonná teszi a kerületet, és támogatják Pikó András polgármesteri programját”.

Vagyis úgy fest, hogy a Párbeszéd végül beállt a regnáló polgármester mögé, az MSZP azonban továbbra sem támogatja őt.  A jelöltállítás hivatalos határideje április 20-a,akkor vehetik fel a jelöltek az ajánlásgyűjtő íveket, és indul meg a hivatalos kampány. 

Pikó András: az MSZP még a Kutyapártnál is gyengébb Józsefvárosban 

A józsefvárosi polgármesterrel pár nappal ezelőtt interjút közöltünk az Indexen is. Pikó András akkor azt mondta lapunknak: nem tart attól, hogy a Párbeszéd vagy az MSZP nélkül elveszítené a kerületet.

Mindkét pártot tisztelem, látom, hogy miben erősek és miben nem. Úgy gondolom, hogy egy széles összefogáson alapuló, a civilekkel és a Szikrával kiegészült csapatom a választási eredményre vonatkozó kérdést hamarosan meg fogja válaszolni

– fogalmazott, miközben (egy másik kérdésre válaszolva) azt is elmondta: „Annyit mondhatok, hogy az MSZP helyi beágyazottsága és támogatottsága nem mérhető össze sem a DK-éval, sem a Momentuméval, de még a Kutyapártéval sem”.

Nagyon nagy bajnak tartanám, ha a győzelem, és a győzelemhez szükséges politikai támogatás azon múlna, hogy egyik vagy másik pártnak eggyel több vagy kevesebb képviselői hely jut

– mondta Pikó András az Indexnek adott interjúban, amelyben számos más kérdés is szóba került.