Zugló önkormányzata nem akarja kiadni a közvélemény-kutatási adatokat

2024.04.11. 09:23
Horváth Csaba, Zugló polgármestere már korábban bejelentette, hogy az előválasztást kihagyva indul újra a polgármesteri székért. Az így okafogyott előválasztást nem is tartották meg, helyette választási szövetségre lépett egymással a Horváth munkáját kifogásoló két másik baloldali párt, és már közös polgármester-jelöltjükről is megállapodtak. Most a közvélemény-kutatási számok körül folyik a küzdelem az ellenzéki oldalon.

Miután Horváth Csaba regnáló szocialista polgármester nem akarta megméretni magát egy előválasztáson, Zuglóban a Momentum és a Szikra Mozgalom egyszerű megállapodásával zárult az ellenzéki polgármesterjelölt kiválasztása. A júniusi választáson e két jelölőszervezet mellett Rózsa Andrást támogatja a kerület országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos, a CivilZugló Egyesület, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Magyarországi Régiókért Egyesület (MARÉG).

Az LMP helyi szinten különutas politikát képvisel. A Párbeszéd és a DK még nem döntött hivatalosan, hogy a XIV. kerületet is bevonják-e a legfelső pártvezetés szintjén eldöntött MSZP–DK–Párbeszéd-együttműködésbe.

Helyi szinten ugyanis a DK komoly ellenérzésekkel viszonyul az MSZP-hez, elsősorban a kétes ügyeiről elhíresült Tóth Csaba helyi elnök miatt.

Mint ismert, két, korábban szocialista képviselő át is ült a DK frakciójába. Az sem erősítette a Horváth Csaba iránti DK-s bizalmat, hogy egyszer leváltotta Horváth Zsolt alpolgármestert, aki szintén a Demokratikus Koalíció politikusa volt.

A Momentum és a Szikra a kerület ügyeit (már csak generációs alapon is) nagyon hasonlóan látja, ezért sem akarták egymás ellenében meghatározni magukat. A kerületben 14 egyéni választókörzet van, ebből egyben biztosan Sudár Orsolya, a Szikra visszalépő polgármesterjelöltje indulhat, de további helyeket is szeretnének. Abban is bíznak, hogy a DK végül őket választja, ezért az utolsó pillanatig fenntartanak számukra 6 képviselői helyet. A CivilZugló 3 körzetben indíthatja jelöltjét.

Horváth Csaba polgármesterrel szemben a Szikra három pontban foglalta össze a legfontosabb kifogásait:

  • nem képviseli megfelelően a lakosság érdekeit sem a Bosnyák téri, sem a Rákosrendezői beruházással kapcsolatban;
  • a szociális alapú lakhatás kérdésében folytatott küzdelemben alulmaradt;
  • nem élt a kínálkozó pályázati lehetőségekkel, azaz sem gazdasági, sem politikai téren nem végezte jól a munkáját.

A kritikus állítások alátámasztására a Momentum megbízásából a Medián 1000 fős mintán végzett reprezentatív kutatást március második felében. Három ellenzéki polgármesterjelölt indulása esetén Rózsa András 34 százalékos, Borbély Ádám (a Fidesz jelöltje) 30 százalékos, Horváth Csaba pedig 23 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. Zuglóban 3 ellenzéki pártot mértek 10 százalék fölé: a DK és a Momentum 14 százalék, az MKKP pedig 11 százalékon áll. (A Fideszt 26 százalék körül mérték.)

Horváth Csaba az önkormányzat nevében az IDEA intézettel kötött szerződést (a Respublica Elemző Kutató és Tanácsadó Kft. áll az IDEA mögött) egy nagymintás felmérés elvégzésére, ennek eredményeit azonban nem ismertette sem az Indexszel, sem az ezt kérő szervezetekkel. Rózsa András szerint

ha az IDEA által mért adatok kedvezőek lettek volna a polgármesterre nézve, már publikálta volna.

Ennek hiányában azonban most kénytelen közérdekű adatigénylést benyújtani a kutatási eredmények megszerzése érdekében.

A momentumos együttműködés a helyi kompenzációs lista összetételét is érinti, erről a jövő héten születhet döntés.