Szabad Európa: Sorcserével támad a Fidesz, mindenkit lecserélhet Orbán Viktor Budapesten

2024.04.20. 06:27
Egyes információk szerint a Fidesz a teljes budapesti legénységét lecseréli a helyhatósági választások előtt, és Szentkirályi Alexandra vezetésével egy sokkal fiatalabb csapattal vág neki a választásoknak. Úgy tudni, még a korábbi fővárosi frakcióvezető és korábbi újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt sem fér fel a húszas listára.

Sajtóinformációk szerint a Fidesz fővárosi tagságából senki sem lesz ott a párt 2024-es budapesti listáján. A Szabad Európa több, egymástól független forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a lista első három helyét  Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt, Sára Botond VIII. kerületi és Böröcz László I. kerületi polgármesterjelölt foglalja el.

A lap értesülései szerint a Fidesz az állomány fiatalításában látja a budapesti megújulást, így rajtuk kívül eddig kevésbé ismert, feltörekvő nevekkel – a Fidelitasból vagy kerületi külsős bizottsági posztokról – töltik fel a fennmaradó helyeket.

Ugyan pontos lista még nincs, de felmerült Gyurákovics Andrea, ifjabb Takaró Mihály, Radics Béla, Szarvas Attila, Szilágyi Demeter és Dudás Zoltán neve. Még a Fidesz jelenleg regnáló polgármesterei is kicsúsztak az első húszból, a fővárosi frakcióvezetővel, Wintermantel Zsolttal együtt.

Ez a fővárosi Fidesz kinyírása

– vélekedett egy forrás, míg egy másik szentül hisz benne, hogy Szentkirályi Alexandra lesz a párt megváltója Budapesten, és ráncba szedi, megújítja a pártot. 

A Szabad Európa cikkében emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor a 2014-es önkormányzati választások előtt öt választókerületi elnököt is lecserélt, mert úgy látta, hogy a Fidesz nem áll elég jól ezeken a helyeken. A változás egyik előszelének számíthat az is, hogy Láng Zsoltot pár nappal ezelőtt Szentkirályi Alexandra váltotta a budapesti szervezet élén.