Divatossá vált a politikai pedofília

2024.05.13. 11:00
Minden harmadik nagyvárosi polgármesterjelölt használ gyermekeket a kampányban, hogy népszerűsítse politikai üzenetét – közölte a Népszava.

A nagyvárosok (30 ezer fő feletti települések, illetve a fővárosi kerületek) polgármesterjelöltjeinek 31 százaléka használt fel közösségi oldalán gyerekeket is az utóbbi hetek kampányában, vagyis ekkora arányban követtek el politikai pedofíliát – írja a Népszava. A lap a jelöltek főbb közösségi oldalai alapján készített egy összesítést. 

Összesen 127 politikus közösségi oldalát vizsgálták, és 40 indulónál találták nyomát a gyerekek politikai „felhasználásának”. A mérleg a kormánypárt felé billen: az 54 vizsgált fideszes jelöltből 22-en használtak gyerekeket a kampányukhoz, ami majdnem 41 százalék. Az ellenzéki indulóknál a 73 jelöltből 17-nél volt egyértelműen megállapítható a politikai pedofília, azaz itt az arány 23 százalékos.

A politikai pedofília azt jelenti, mikor a politikusok gyerekeket, akár a saját gyerekeiket tudatosan használják fel ahhoz, hogy jobb színben tűnjenek fel a választók előtt, és adott esetben ezzel manipulálják a közvéleményt.

A gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány útmutatója szerint nagyon széles a skála, hogy mi számít ténylegesen politikai pedofíliának. A szervezet szerint egyáltalán nincs rendben, ha egy játszótéri átadáson lefotózzák a megjelent gyerekeket is, és a kép a politikus oldalán is megjelenik. Ahogy iskolában, óvodában sem megengedett a tanulókkal, óvodásokkal közös fotózkodás, valamint az sem, ha egy politikai eseményre gyereket szerepeltető programokat szerveznek.

A vizsgált főpolgármester-jelöltek közt egyedül Vitézy Dávid volt, aki semmilyen módon nem fotózkodott gyerekekkel a Facebook-oldala alapján. A pártok közül szintén „makulátlannak” minősült ebből a szempontból a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.